Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej?

Udostępnij:

Dieta o obniżonej wartości energetycznej 1200 kcal dziennie okazała się bezpieczna i zmniejszyła potrzebę insulinoterapii długo działającej u kobiet w ciąży z cukrzycą ciążową i wskaźnikiem masy ciała (BMI) co najmniej 25.

Naukowcy przeprowadzili badanie interwencji dietetycznej w cukrzycy ciążowej, aby ocenić skutki diety o obniżonej energii u kobiet z cukrzycą ciążową.

Łącznie 425 kobiet z ciążami pojedynczymi i cukrzycą ciążową z BMI co najmniej 25 (średni wiek matek – 33 lata) zostało włączonych i losowo przydzielonych do otrzymywania standardowej diety energetycznej 2000 kcal dziennie (n = 211) lub diety interwencyjnej o obniżonej energii 1200 kcal dziennie (n = 214) od rejestracji (w 29. tygodniu ciąży) do porodu.

W interwencji wykorzystano podejście oparte na całej diecie, zapewniając uczestnikom tygodniowe zestawy dietetyczne (40 proc. węglowodanów, 35 proc. tłuszczu i 25 proc. białka), które zapewniły spójną dystrybucję makroskładników odżywczych i wystarczające spożycie mikroelementów. 

Pierwszorzędowymi punktami końcowymi były: zmiana masy ciała matki od momentu włączenia do 36. tygodnia ciąży oraz masa urodzeniowa potomstwa. Drugorzędowe wyniki obejmowały glikemię matki, zdrowie kardiometaboliczne i różne wyniki noworodków.

Po 36 tygodniach nie stwierdzono istotnej różnicy w zmianie masy ciała matki (P = 0,623) lub standaryzowanej masie urodzeniowej potomstwa (P = 0,962) między obiema grupami.

Grupa stosująca dietę o obniżonej energii wykazała niższe zapotrzebowanie na insulinoterapię długo działającą niż grupa stosująca dietę standardową (27,5 proc. vs 39,2 proc.; iloraz szans: 0,36; P = 0,003). Utrata masy ciała (średnio o 3 kg) w późnej ciąży wiązała się z poprawą glikemii matki, obniżeniem skurczowego ciśnienia krwi i zmniejszeniem odsetka niemowląt w wieku ciążowym.

Odsetek małych niemowląt w stosunku do wieku ciążowego był porównywalny między grupami i mieścił się w oczekiwanych granicach. W grupie stosującej dietę o obniżonej energii nie wystąpiły martwe urodzenia, zgony noworodków ani zgony matek.

– Skuteczne i zdrowe ograniczenie energii w ciąży można osiągnąć za pomocą diety o niskim indeksie glikemicznym, z dużą ilością warzyw, chudego białka i niektórych produktów mlecznych, aby zapewnić wystarczającą ilość składników odżywczych – napisali autorzy badania. 

Badanie zostało przeprowadzone przez dr Laurę C. Kusinski z Leicester Diabetes Centre i Leicester NIHR Biomedical Research Centre, University of Leicester w Wielkiej Brytanii i zostało opublikowane 19 lutego 2025 r. w „Nature Medicine”.

Menedzer Zdrowia facebook

 
 
 
© 2025 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.