Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF
123RF

Spożywanie napojów dietetycznych i sacharyny zwiększa ryzyko cukrzycy

Udostępnij:

Według analizy danych z badania Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) spożywanie większych ilości napojów dietetycznych i/lub sacharyny ma związek ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, podczas gdy używanie sztucznych słodzików, sukralozy i aspartamu nie wykazało znaczącej zależności.

Wyniki badania CARDIA zaprezentowano na NUTRITION 2025, corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia. Analiza objęła 4654 dorosłych (54,4 proc. kobiet, 50,1 proc. osób białych), których średni wiek na początku badania w latach 1985–1986 wyniósł 24,9 roku. Spożycie pokarmu oceniano na podstawie historii diety CARDIA w roku 0., 7. i 20. Obliczono skumulowane średnie spożycie sztucznych substancji słodzących, napojów dietetycznych, aspartamu i sukralozy.

Cukrzycę zdefiniowano jako stężenie glukozy na czczo ≥126 mg/dl, stężenie glukozy w doustnym teście tolerancji glukozy po 2 godzinach ≥200 mg/dl, stężenie HbA1c ≥6,5% lub stosowanie leków przeciwcukrzycowych podczas wizyt kontrolnych.

Związki występowania cukrzycy w różnych kwintylach spożycia sztucznych słodzików, napojów dietetycznych, aspartamu lub sukralozy w ciągu 30. roku życia oceniono przy użyciu zależnych od czasu wieloczynnikowych modeli regresji proporcjonalnego ryzyka Coxa. Modele dostosowano do wieku, płci, rasy, ośrodka sportowego, wykształcenia, spożycia energii, aktywności fizycznej, statusu palacza, spożycia alkoholu, jakości diety i rodzinnego wywiadu cukrzycy.

W okresie obserwacji trwającym średnio 30 lat odnotowano 691 incydentów cukrzycy. Uczestnicy z piątego kwintyla spożycia napojów dietetycznych mieli znacznie wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę niż ci z pierwszego kwintyla (współczynnik ryzyka [HR] 2,29).

Zaobserwowano również pozytywne powiązania w przypadku spożycia sacharyny (HR, 2,10). Po uwzględnieniu obwodu talii zależność ta nieco się zmniejszyła, ale ogólnie rzecz biorąc, większe spożycie napojów dietetycznych i sacharyny wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Jak wyjaśnia współautorka badania prof Lyn Steffen, ekspert epidemiologii i zdrowia społecznego w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Minnesoty w Minneapolis, badanie to stanowi „pierwsze podejście”, ponieważ zespół ma jeszcze wiele do zrobienia.

– Wyniki te podkreślają potrzebę oceny długoterminowego wpływu sztucznych słodzików na metabolizm glukozy – zauważyli autorzy.

Poprzednia analiza CARDIA przeprowadzona przez zespół Lyn Steffen sugerowała, że ​​długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny lub napojów dietetycznych wiązało się z odkładaniem się większej objętości tkanki tłuszczowej trzewnej, międzymięśniowej i podskórnej.

Przeczytaj także: „Czy sztuczne słodziki pomagają osobom chorym na cukrzycę?” i „Sztuczne słodziki zmieniają mikrobiom dwunastnicy”.

Menedzer Zdrowia facebook

 
 
 
© 2025 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.