Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Działanie przeciwutleniające probiotyków

Autor: Aleksandra Lang |Data: 22.01.2020
 
 
Przeciwutleniacze to substancje, które hamują stopień utlenienia cząsteczek i powodują przekształcenie rodników w nieaktywne pochodne. Nieprawidłowe lub nieefektywne mechanizmy przeciwutleniające wywołują stres oksydacyjny i mogą wystąpić w przebiegu wielu chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba zapalna jelit lub uszkodzenie serca, mózgu lub przeszczepionych narządów.
Probiotyki są zdefiniowane jako żywe mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na zdrowie, wykazując ilościowe i jakościowe działanie na mikroflorę jelitową i / lub modyfikację układu odpornościowego. Szczep jest uważany za probiotyk, jeśli wykazuje wiele klinicznie udowodnionych korzyści zdrowotnych. W ostatnich latach liczba badań związanych z właściwościami przeciwutleniającymi probiotyków znacznie wzrosła. Przeciwutleniacze to substancje, które hamują stopień utlenienia cząsteczek i powodują przekształcenie rodników w nieaktywne pochodne. Nieprawidłowe lub nieefektywne mechanizmy przeciwutleniające powodują stres oksydacyjny i mogą wystąpić w przebiegu wielu chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba zapalna jelit lub uszkodzenie serca, mózgu lub przeszczepionych narządów. Prawidłowe funkcjonowanie mechanizmów przeciwutleniających wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu; dlatego probiotyki należy dokładnie zbadać pod kątem potencjalnych właściwości przeciwutleniających.

Pełna treść artykułu:

Antioxidative activity of probiotics



Zachęcamy do polubienia profilu „Archives of Medical Science ” na Facebooku:
www.facebook.com/ArchivesOfMedicalScience