SPECJALIZACJE
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Fisetyna skuteczna w leczeniu choroby Alzheimera?
 
Taki wniosek może płynąć z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Instytutu Salka. Wyniki zostały opublikowane w The Journals of Gerontology Series A.
Fisetyna – naturalny flawonoid występujący w truskawkach – została wybrana ze względu na wcześniejsze badania, które wskazywały, że związek ten może zapobiegać utracie pamięci u myszy z modelem choroby Alzheimera. Teraz naukowcy sprawdzili jego działanie ma myszach, które doświadczają postępującego pogorszenia pamięci związanego z wiekiem, podobnego do tego, jaki dotyka także pacjentów z chorobą Alzheimera.

Badanie przeprowadzono na 3-miesięcznych myszach, które wcześniej zmodyfikowano tak, by wykazywały objawy przedwczesnego starzenia się. Zwierzętom przez 7 miesięcy dodawano fisetynę do karmy. Następnie poddano je szeregowi testów mierzących ich pamięć, aktywność i zdolności poznawcze, a ich wyniki porównano z wynikami myszy karmionych pokarmem bez dodatku fisetyny. Monitorowano też poziom białek łączonych z procesami neurodegeneracyjnymi i poziom wskaźników stanów zapalnych.

Okazało się, ze 10-miesięczne myszy, którym podawano fisetynę, wykazywały lepsze zdolności poznawcze, porównywalne do 3-miesięcznych zwierząt. Tego efektu nie zaobserwowano u myszy, które nie dostawały fisetyny.

Zwierzęta poddane terapii fisetyną miały też mniejsze poziomy wskaźników stanów zapalnych niż standardowo karmione myszy w tym samym wieku. Nie zaobserwowano skutków ubocznych podawania fisetyny, nawet u zwierząt, które otrzymywały dużą jej dawkę.

Naukowcy chcą teraz zaprojektować próbę kliniczną. – Opierając się o wcześniejsze I obecne wyniki naszych badań można wnioskować, że fisetyna może pomóc w zapobieganiu nie tylko chorobie Alzheimera, ale wielu innym schorzeniom neurodegeneracyjnym związanym z wiekiem – ocenia Pamela Mahler, współautorka badania.
 
© 2017 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe