en ENGLISH
eISSN: 2299-8284
ISSN: 1233-9989
Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2008
vol. 16
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Rola personelu opiekuńczego w zapewnieniu właściwego odżywienia pacjenta z demencją starczą hospitalizowanego w placówce opieki długoterminowej

Beata Babiarczyk
1
,
Jolanta Kolonko

1.
Wydział Nauk o Zdrowiu Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej
Data publikacji online: 2008/05/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
U ludzi starszych znacząco wzrasta ryzyko niedożywienia. Różne czynniki medyczne, socjalne i środowiskowe
mogą wpłynąć na zmiany metabolizmu i wchłaniania i spowodować utratę wagi. Niedożywienie białkowo-
kaloryczne, które jest najpowszechniejszą formą niedożywienia u ludzi starszych, to powód osłabienia
systemu immunologicznego, zwiększonej zapadalności na zapalenie płuc czy powstawania odleżyn, a wszystkie
te czynniki razem lub osobno mogą z kolei być powodem zwiększonej śmiertelności w tej grupie chorych.
Pacjenci chorujący na demencję są w grupie wysokiego ryzyka powstania niedożywienia.

Celem pracy było wskazanie, które z czynników psychosocjalnych mogą pomóc w utrzymaniu właściwego
stanu odżywienia chorych na demencję.

Odpowiednia organizacja posiłków, pomoc chorym dementywnym przy ich spożywaniu, a także zapewnienie
odpowiedniej, miłej atmosfery przy stole, odgrywają bardzo dużą rolę w poprawieniu stanu
odżywienia tych chorych.

Aby w porę podjąć odpowiednie działania w celu zapobiegania niedożywieniu, personel opiekuńczy
powinien mieć odpowiednią wiedzę i umiejętności oraz traktować każdego pacjenta indywidualnie,
pamiętając, że jest on całością psychofizyczno-społeczną.

The risk of undernutrition increases significantly at elderly people. Different medical, social and environmental
factors, can influence the change of the metabolism, absorption and cause the loss of the weight.
A protein-energy malnutrition which is most common in geriatric patients is associated with deterioration
of immune function, increased risk of pneumonia and pressure sores and those factors solely or together
may cause a higher mortality. Demented patients are at great risk for undernutrition.

The aim of this paper was to point at the psychosocial factors which could contribute to the maintaining
an adequate nutritional status of demented patients.

A proper organization of the meal times, serving aides for demented patients and an attractive milieu at
meal times plays an important role in improving of food intake.
In order to prevent the undernutrition, the caring staff should have appropriate knowledge and skills
and treat every patient individually and holistically.
słowa kluczowe:

demencja; ludzie starsi; niedożywienie; czynniki psychosocjalne

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.