Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Zeszyty specjalne Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
6/2017

streszczenie artykułu:

Sprawozdanie z I Interdyscyplinarnej Akademii Atopii w Gdańsku
Gdańsk, 29 września 2017 r.

Roman J. Nowicki
Elżbieta Grubska-Suchanek

Dermatol Rev/Przegl Dermatol 2017, 104, 680–682
Data publikacji online: 2017/12/05
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie

Metryki PlumX:
29 września 2017 r. w hotelu Focus Premium w Gdańsku odbyła się I Interdyscyplinarna Akademia Atopii (I.IAA) zorganizowana przez Sekcję Dermatologiczną Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Katedrę i Klinikę Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Oddział Morski Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Patronat honorowy nad I.IAA objęli: rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prof. Marcin Gruchała, prezes Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego prof. Lidia Rudnicka oraz prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego prof. Zbigniew Bartuzi, którzy zaszczycili konferencję swoją obecnością. Konferencja została zorganizowana z myślą o lekarzach dermatologach, alergologach, pediatrach, specjalistach medycyny rodzinnej, lekarzach podstawowej opieki zdrowotnej oraz wszystkich lekarzach, którzy w codziennej praktyce spotykają się z pacjentami cierpiącymi na różne schorzenia atopowe. W spotkaniu wzięło udział ponad 150 lekarzy z całej Polski. Wśród 17 wykładowców znaleźli się dermatolodzy i alergolodzy z Gdańskiej Kliniki Dermatologicznej oraz profesorowie z najważniejszych ośrodków alergologicznych w Polsce.
Tematy poruszane w czasie wykładów dotyczyły przede wszystkim atopowego zapalenia skóry, ale obejmowały również szeroko pojęte problemy z kręgu atopii.
Uroczystego otwarcia I.IAA dokonał przewodniczący Komitetu Organizacyjnego i Naukowego prof. Roman J. Nowicki, kierownik Gdańskiej Kliniki Dermatologicznej, który powitał zaproszonych gości, wykładowców oraz wszystkich uczestników.
W sesji I wykładowcy zaprezentowali najważniejsze problemy patogenetyczne atopowego zapalenia skóry. Trudnej roli przedstawienia w sposób przystępny dla klinicystów aktualnego stanu wiedzy na temat genetycznego podłoża atopowego zapalenia skóry podjął się dr Bogusław Nedoszytko. Następnie dr Magdalena Trzeciak omówiła ściśle związany z tym problemem defekt bariery naskórkowej, który obok czynników genetycznych i immunologicznych pełni zasadniczą funkcję w patogenezie atopowego zapalenia skóry. Wyniki wielu najnowszych badań wskazują, że w przywróceniu prawidłowej funkcji i roli bariery naskórkowej odgrywa rolę nie tylko systematyczna terapia emolientowa, lecz także długoterminowe, podtrzymujące stosowanie miejscowych inhibitorów kalcyneuryny (takrolimus i pimekrolimus). Z patologią w zakresie bariery naskórkowej ściśle wiąże się kolonizacja skóry atopowej przez bakterie chorobotwórcze, głównie Staphylococcus aureus, a...

Pełna treść artykułu...