en ENGLISH
eISSN: 2299-8284
ISSN: 1233-9989
Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2014
vol. 22
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Stan odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej

Janina Książek
1
,
Justyna Wernerowska
,
Piotr Chwirot

1.
Zakład Pielęgniarstwa Chirurgicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny Klinika Chirurgii Klatki Piersiowej, Gdański Uniwersytet Medyczny
Data publikacji online: 2014/12/03
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 

Wstęp. Leczenie ropniaka opłucnej jest jednym z najtrudniejszych wyzwań torakochirurgii ze względu na częste powikłanie różnych jednostek chorobowych, długi czas hospitalizacji i wysokie koszty.

Cel. Celem pracy była analiza stanu odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej, którzy w trakcie prowadzonych badań przebywali na Oddziale Chirurgii Klatki Piersiowej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.

Materiał i metody. Badaniem objęto 50 osób leczonych w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej UCK. Zastosowane metody to sondaż diagnostyczny, analiza piśmiennictwa, dokumentacji medycznej i metody statystyczne. Zgoda Komisji Bioetycznej NKBBN/82/2013. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety, oraz Subiektywna Globalna Ocena stanu odżywienia (SGA). Analizę danych przeprowadzono z wykorzystaniem pakietu statystycznego Statistica® 10. Do weryfikacji hipotez wykorzystano test ANOVA wieloczynnikowy.

Wyniki i wnioski. Na podstawie subiektywnej oceny liczby i nasilenia wymienionych objawów SGA u 4 chorych stwierdzono wyniszczenie organizmu, a u 1 duże ryzyko niedożywienia. Ocena deklarowanego zapotrzebowania na składniki odżywcze wykazała, że 10% wszystkich pacjentów określiło swoje zapotrzebowanie jako duże. Analiza stanu odżywienia pacjentów z ropniakiem jamy opłucnej wymaga interdyscyplinarnych rozwiązań i pogłębionej analizy psychologicznej.



Introduction. Management of pleural empyema represents one of the biggest challenges in thoracic surgery, as this condition is a frequent complication of various diseases, requires long hospitalization and generates high therapeutic costs.
Aim. The aim of the study was to analyze the nutritional status of patients with pleural empyema, hospitalized at the Department of Thoracic Surgery, University Clinical Center (UCC) in Gdansk.
Material and methods. The study included 50 patients hospitalized at the UCC’s Department of Thoracic Surgery. The study was based on a diagnostic survey, review of literature, analysis of medical documentation, and statistical analysis. The
protocol of the study was approved by the Local Bioethics Committee (decision no. NKBBN/82/2013). The patients were examined with a survey and took part in the Subjective Global Assessment of Nutritional Status (SGA). The results were
analyzed with Statistica® 10 package. Statistical hypotheses were verified with multifactorial ANOVA.

Results and conclusions. On the basis of subjectively assessed number and severity of symptoms included in the SGA, four patients were diagnosed with cachexia and one person turned out to be at increased risk of undernutrition. A total of 10% of the patients assessed their nutritional demands as high. Analysis of nutritional status of patients with pleural empyema requires interdisciplinary solutions and meticulous psychological analysis.

słowa kluczowe:

odżywianie; ropniak jamy opłucnej

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.