eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
1/2007
vol. 1
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Stan wiedzy chorych z zespołem stopy cukrzycowej

Magdalena Michałek-Kowalczyk
,
Maria T. Szewczyk

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2007; 1: 28–34
Data publikacji online: 2007/05/18
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Cel pracy: Celem badania była ocena wiedzy chorych z cukrzycą i cukrzycą powikłaną stopą cukrzycową. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na 25 chorych leczonych z powodu zespołu stopy cukrzycowej i 25 chorych na cukrzycę bez tego powikłania. Do badania włączano chorych (14 kobiet i 36 mężczyzn), wiek chorych wahał się 26–82 lat, średnio 60,8 lat. Badanie przeprowadzono osobiście na podstawie wywiadu z chorymi i ankiety własnej konstrukcji. Szczegółowej ocenie poddano stan wiedzy chorego na temat cukrzycy i samoopieki. Obliczenia statystyczne wykonano przy pomocy programu komputerowego STATISTICA wersja 6.0. Wyniki: Badanie wykazało gorszy stan wiedzy chorych z zespołem stopy cukrzycowej (ZSC). Wszyscy badani bez ZSC mieli glukometr i potrafili się nim prawidłowo posługiwać, prowadzili oznaczenia we właściwym czasie, prawidłowo zapisywali wyniki i przeprowadzali regularne kalibracje. Chorzy z ZSC wykonywali to w zdecydowanie mniejszym procencie przypadków i było to znamienne statystycznie p<0,05. Dodatkowo chorzy z ZSC rzadziej kontrolowali stężenie glukozy od chorych bez tego zespołu. Chorzy z ZSC mają niższą wiedzę o prawidłowych stężeniach glukozy, zasadach korekty dawki leków przeciwcukrzycowych czy najczęstszych ostrych powikłaniach, związanych ze zbyt niskim lub wysokim stężeniem glukozy. Chorzy z ZSC znamiennie częściej (p<0,001) nie znają zasad dietetycznych obowiązujących w cukrzycy, nie mają ustalonych typów diety (p<0,05), rzadziej przestrzegają diety i potrafią ją modyfikować (p<0,001). Znajomość zasad pielęgnacji stóp wśród badanych także jest gorsza u osób z ZSC (p<0,001). Wnioski: 1. Porównanie problemów zdrowotnych występujących u chorych z cukrzycą i cukrzycą powikłaną zespołem stopy cukrzycowej wykazało znacznie wyższy poziom wiedzy u chorych z niepowikłaną cukrzycą. 2. Chorzy, u których występuje zespół stopy cukrzycowej charakteryzują się niewystarczającą aktywnością fizyczną, wyższymi stężeniami glukozy na czczo i po posiłku, niewystarczającą samokontrolą, niską wiedzą o swojej chorobie, nieprzestrzeganiem diety, niewystarczającą wiedzą na temat zasad kontroli i pielęgnacji stóp, brakiem właściwej, regularnej kontroli i pielęgnacji stóp. 3. Chorzy z zespołem stopy cukrzycowej dysponują mniejszą wiedzą na temat ryzyka wystąpienia i sposobów zapobiegania temu powikłaniu od innych chorych na cukrzycę.

Aim: The aim of the study was to assess the knowledge of patients with diabetes and diabetic foot syndrome. Material and methods: Study was performed among 25 patients treated due to diabetic foot syndrome and 25 patients with diabetes with no complications. Fourteen women and 36 men were included into the study, age range was 26 to 82 years, mean age 60,8 years. The studied groups of patients differed statistically significantly when considering risk factors of DFS, knowledge of treatment options, self-monitoring and proceeding in case of complications. Study was performed personally based on patient’s history and self-made questionnaire. Patient’s knowledge about diabetes and self-care was assessed in detail. Statistical analysis was performed by STATISTICA software version 6.0. Results: Our study found that patients with DFS had worse state of knowledge. All patients without DFS had a glucometer and used it properly, they were performing measurements on time, and they were noting the results of the measurements and were making regular calibrations of the device. Whereas patients suffering from DFS were performing these activities certainly more rarely, what was statistically significant p<0.05. Additionally patients with DFS were controlling glucose value statistically significant more rarely in comparison to patients without the disease. Diabetics with DFS dispose lower state of knowledge about proper glucose levels, principles of correction of antidiabetic medicine doses or about most common acute complications of increased or decreased blood glucose levels. Patients with DFS significantly more often (p<0.001) do not know principles of diabetic diet, do not perform specific types of diet (p<0.05), more rarely keep diet and modify it (p<0.001). Knowledge about foot care among my patients is also lower in DFS population (p<0.001). Conclusion: 1. The comparison of health problems between patients with diabetes mellitus and patients with diabetic foot syndrome revealed that first group of patients has better knowledge about the disease. 2. Patients with DFS are characterized by worse physical activity, higher blood glucose levels before and after meals, insufficient self-control, lower state of knowledge about their disease, unbalanced diet, low state of knowledge about proper foot hygiene and inspection, lack of performing proper, regular foot care and self-monitoring. 3. Patients with diabetic foot disease have lower state of knowledge about risks and methods of avoidance of these complications in comparison to the other diabetic patients.
słowa kluczowe:

zespół stopy cukrzycowej, cukrzyca

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.