Specjalizacje, Kategorie, Działy

Amatorzy kawy mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Pojawiły się kolejne przesłanki, potwierdzające wcześniejsze ustalenia, że picie kawy przynosi korzyści dla zdrowia. Tym razem włoscy naukowcy wykazali, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby o około 40 proc. w porównaniu z osobami, które nie piją „małej czarnej” wcale.
Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie, którzy przeprowadzili metaanalizę wyników 16 badań, z udziałem 3153 chorych na raka wątroby. Ich badania wskazały też, że picie ponad trzech filiżanek kawy dziennie zmniejszało ryzyko zachorowania na raka wątroby o ponad 50 proc.
Badacze są jednak ostrożni w wysnuwaniu ostatecznych wniosków ze swoich badań.
Być może wcale nie oznacza to, że istnieje związek między rakiem wątroby, a konsumpcją kawy. Ich zdaniem niewykluczone jest, że osoby cierpiące na różne schorzenia wątroby oraz układu pokarmowego często decydują się pić mniejsze ilości kawy. Z drugiej zaś strony ochronne działanie kawy mogłoby wynikać z tego, że obniża ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz marskość wątroby. Obydwa te czynniki predysponują do powstania raka wątrobokomórkowego.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.