SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Mikrobiom determinuje ryzyko sercowo-naczyniowe?
 
Działy: Aktualności
Stopień zróżnicowania tzw. “dobrych” bakterii w naszym układzie trawiennym może wiązać się z cechami schorzeń kardiowaskularnych na przykład usztywnieniem tętnic, wynika z nowego badania brytyjskiego.
Flora jelitowa stanowi przedmiot coraz większego zainteresowania badaczy i już wiadomo, że wpływa na wiele różnych aspektów naszego zdrowia, w tym metabolizm oraz system autoimmunologiczny. Brak zróżnicowania bakterii w jelitach już wcześniej wiązano z różnymi problemami zdrowotnymi takimi jak cukrzyca, otyłość, zapalenie żołądka, czy schorzenia jelit.

Obecnie po raz pierwszy badacze odnaleźli związek między bakteriami jelitowymi a usztywnieniem tętnic, który sugeruje, że celując w mikrobiom poprzez dietę, leki i probiotyki mogą stać się sposobem redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego.

Mikrobiom jelitowy implikuje różnorodne mechanizmy chorobowe, w tym zapalenie, które predystynuje do schorzeń serca. Usztywnianie tętnic, które zdarza się w różnym stopniu u różnych osób wraz z upływem lat jest znanym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego.

Badacze przeanalizowali dane medyczne z grupy 617 kobiet – bliźniaczek w średnim wieku. Pomiary usztywnienia tętnic wykorzystując złoty standard zwany PWV zostały przeanalizowane razem z danymi o kompozycji mikrobiomu jelitowego. Wyniki analizy ujawniły znacząca korelację u wszystkich kobiet pomiędzy różnorodnością mikrobiomu a zdrowiem tętnic. Po dostosowaniu wyników do zmienności metabolicznej oraz ciśnienia krwi, rozmiar sztywności tętnic był wyższy u kobiet z niższym zróżnicowaniem zdrowych bakterii w jelitach. Badanie zidentyfikowało również szczególne drobnoustroje, które wiązały się z niższym ryzykiem usztywnienia tętnic. Te drobnoustroje wcześniej zostały powiązane z niższym ryzykiem otyłości.

Badacze wnioskują, że to ryzyko sercowo-naczyniowe, które nie zostało wytłumaczone przez tradycyjne czynniki ryzyka mogłoby zostać w przyszłości analizowane poprzez zdrowie mikrobiomu jelitowego. Takie podejście mogłoby stać się szczególnie użyteczne przy stratyfikacji ryzyka sercowo-naczyniowego u osób młodszych oraz u kobiet.

Badanie zostało ufundowane przez British Heart Foundation oraz Medical Research Council.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe