Specjalizacje, Kategorie, Działy
123RF

Różne oblicza stłuszczenia wątroby ►

Udostępnij:
– Wzajemne oddziaływanie szlaków zapalnych w NAFLD i COVID-19 tłumaczy uszkodzenia wątroby u pacjentów z NAFLD z zaburzeniami metabolicznymi – ocenia prof. Tomasz Mach.
COVID-19 i jego wplatanie się w przebieg innych chorób pojawiał się w wielu wykładach wygłoszonych w trakcie XIV Konferencji Postępy w Gastroenterologii, był także jednym z punktów wystąpienia prof. dr. hab. med. Tomasza Macha z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii UJ CM Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

Jednak w pierwszej części wykładu profesor omówił NAFLD (niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby) oraz NASH (niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby). Przypomniał, że NAFLD jest częstą przewlekłą chorobą podobnie jak otyłość, cukrzyca typu 2 i inne składowe zespołu metabolicznego (ZM). NAFLD jest związana z insulinoopornością, jest wątrobową manifestacją ZM. Poza tym NAFLD to najczęstsza przyczyna podwyższonych ALT/AST i przewlekłej choroby wątroby w krajach zachodnich (17–46 proc.) Z kolei rzadziej występujące, bardzo groźne jest NASH, postępująca postać NAFLD. Częstość występowania zapalenia to 3–7 proc., nieleczone prowadzi do włóknienia wątroby, marskości i HCC.

– Wydaje się, że chorzy na NAFLD mogą być obarczeni zwiększonym ryzykiem ciężkiego przebiegu COVID-19, dłuższego czasu eliminacji wirusa, a także wystąpienia przetrwałej dysfunkcji wątroby. Wynika to najprawdopodobniej ze współistniejących u tych osób składowych zespołu metabolicznego o udowodnionym związku z ciężkim przebiegiem COVID-19. Ponadto chorzy z zaburzeniami metabolicznymi i stłuszczeniem wątroby mogą być bardziej narażeni na uszkodzenie wątroby indukowane lekami – podsumowuje prof. Mach.


Wykład został wygłoszony w trakcie XIV Konferencji Postępy w Gastroenterologii. Kierownik naukowy prof. dr hab. med. Grażyna Rydzewska, organizator Wydawnictwo Termedia. Zapraszamy do obejrzenia całego wykładu.

 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.