Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
123RF

Zakażenie COVID-19 może uodparniać na przeziębienia

Źródło: Paweł Wernicki/PAP, DOI 10.1126/sciadv.abn2911
Redaktor: Monika Stelmach |Data: 09.05.2022
 
 
Choć zachorowanie na przeziębienie nie uodparnia na COVID-19, to infekcja COVID-19 może – przynajmniej tymczasowo – zwiększyć liczbę przeciwciał przeciwko zwykłym koronawirusom wywołującym przeziębienie, a także blisko spokrewnionym wirusom SARS-CoV-1 i MERS-CoV – informuje „Science Advances”.
Wirus SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19, jest tylko jednym z dużej i zróżnicowanej rodziny koronawirusów. Kilku jego krewnych jest równie zaraźliwych i zjadliwych – powodowały bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej (MERS) i epidemię SARS w latach 2002–2004. Inne, zaliczane do wywołujących przeziębienia, powodują znacznie łagodniejsze objawy.

Wiele koronawirusów ma tylko od jednej czwartej do połowy materiału genetycznego wspólnego z SARS-CoV-2. Jednak poszczególne elementy struktur wirusów, zwłaszcza białko kolców, wystających z każdego koronawirusa są uważane za stosunkowo podobne wśród członków rodziny.

Od początku pandemii COVID-19 naukowcy zastanawiali się, czy wcześniejszy kontakt z wirusami przeziębienia wpływa na odporność na SARS-CoV-2, a także czy infekcja COVID-19 może zmienić sposób, w jaki układ odpornościowy rozpoznaje powszechnie występujące koronawirusy. Przeciwciała skierowane przeciwko jednemu białku kolców koronawirusa mogą potencjalnie rozpoznać również inne podobne białka jako wywołujące chorobę.

Naukowcy ze Scripps Research Institute analizujący przeciwciała przeciwko koronawirusowi SARS-CoV u 11 osób zakażonych COVID-19 znaleźli więcej przeciwciał, które rozpoznają inne, pokrewne wirusy.

Osiem próbek pochodziło sprzed pandemii COVID-19, co dawało pewność, że dawcy nie byli narażeni na wirusa SARS-CoV-2, podczas gdy trzy próbki pochodziły od dawców, którzy niedawno zachorowali na COVID-19. W każdym przypadku badacze mierzyli, jak mocno próbki reagowały na wyizolowane białka wypustek z różnych koronawirusów – OC43 i HKU1, oba związane z przeziębieniami, ale także SARS-CoV-1, MERS-CoV i SARS-CoV-2.

Tylko surowica od pacjentów z COVID-19 reagowała na białka kolców SARS-CoV-2. Jednak próbki od pacjentów z COVID-19 dawały silniejszą reakcję na inne białka kolców niż próbki sprzed pandemii.

– Lepsze zrozumienie, w jaki sposób wraz z zakażeniem COVID-19 zmienia się odporność na rodzinę koronawirusów, jest ważnym krokiem w kierunku opracowania lepszych szczepionek na koronawirusa, zarówno dla COVID-19, jak i przyszłych powiązanych patogenów – powiedział prof. Andrew Ward, starszy autor badania.

Większość ludzi ma podstawową odporność na powszechnie występujące koronawirusy, a ekspozycja na SARS-CoV-2 zwiększa poziom tych przeciwciał.

– Ostatecznym celem byłoby racjonalne zaprojektowanie szczepionek, które potrafią rozpoznawać wiele różnych koronawirusów. Nasze wyniki ujawniają pewne konserwatywne miejsca na podjednostce S2 nakierowane na przeciwciała naturalnie indukowane podczas infekcji, na których chcemy się skupić – wskazała doktorantka naukowa Scripps Research, Sandhya Bangaru, pierwsza autorka.

Ponieważ badania przeprowadzono bezpośrednio na przeciwciałach surowicy, naukowcy nie wiedzą, czy obecność tych przeciwciał w którymkolwiek z przypadków wystarczy, aby zapewnić pełną odporność na koronawirusy w bardziej złożonym układzie ludzkiego układu odpornościowego. Dalsze badania mają dotyczyć porównania przeciwciał pochodzących od tych samych osób sprzed zakażenia COVID-19 i po infekcji.
 
facebook linkedin twitter
© 2022 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.