Specjalizacje, Kategorie, Działy

HCC u chorych z alkoholową marskością wątroby – częstość występowania i czynniki ryzyka

Udostępnij:
Alkohol etylowy jako czynnik toksyczny jest wciąż jedną z najczęstszych przyczyn marskości wątroby na świecie. Marskość wątroby natomiast wiąże się z ryzykiem powikłania w postaci rozwoju raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma – HCC). Nie dysponujemy wieloma dokładnymi danymi na temat częstości występowania HCC u chorych z alkoholową marskością wątroby.
Nie są także dobrze zdefiniowane ewentualne czynniki ryzyka rozwoju tego powikłania w omawianej grupie pacjentów. W ostatnim wydaniu Clinical Gastroenterology and Hepatology ukazała się praca autorów hiszpańskich przybliżająca te interesujące zagadnienia.
Czytaj na www.egastroenterologia.pl
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.