HCC u chorych z alkoholową marskością wątroby – częstość występowania i czynniki ryzyka
Autor: Małgosia Michalak
Data: 30.01.2013
Źródło: Macebo A, Gonzalez-Dieguez ML, Cadahia V i wsp. Annual incidence of hepatocellular carcinoma among patients with alcoholic cirrhosis and identification of risk groups. Clin Gastroenterol Hepatol 2013; 11: 95-101
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Alkohol etylowy jako czynnik toksyczny jest wciąż jedną z najczęstszych przyczyn marskości wątroby na świecie. Marskość wątroby natomiast wiąże się z ryzykiem powikłania w postaci rozwoju raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma – HCC). Nie dysponujemy wieloma dokładnymi danymi na temat częstości występowania HCC u chorych z alkoholową marskością wątroby.
Nie są także dobrze zdefiniowane ewentualne czynniki ryzyka rozwoju tego powikłania w omawianej grupie pacjentów. W ostatnim wydaniu Clinical Gastroenterology and Hepatology ukazała się praca autorów hiszpańskich przybliżająca te interesujące zagadnienia.
Czytaj na www.egastroenterologia.pl
Nie są także dobrze zdefiniowane ewentualne czynniki ryzyka rozwoju tego powikłania w omawianej grupie pacjentów. W ostatnim wydaniu Clinical Gastroenterology and Hepatology ukazała się praca autorów hiszpańskich przybliżająca te interesujące zagadnienia.
Czytaj na www.egastroenterologia.pl