Specjalizacje, Kategorie, Działy

Słodzone napoje jako ważna przyczyna otyłości młodzieży

Udostępnij:
W najnowszym numerze New England Journal of Medicine ukazały się trzy prace dotyczące wpływu napojów słodzonych na rozwój otyłości oraz towarzyszący im komentarz redakcyjny. W jednym z badań dzieci w wieku od 4 do 11 lat zostały przydzielone na okres 18 miesięcy do dwóch grup, przyjmujących dziennie 250 ml napoju zawierającego sztuczny środek słodzący lub cukier. Po upłynięciu półtora roku od początku eksperymentu dzieci pijące napój zawierający cukier przybrały na wadze średnio 7.37 kg, a dzieci z grupy kontrolnej 6.35 kg. W drugim z artykułów opisano badanie, w którym wzięło udział 224 nastolatków z otyłością lub nadwagą. Połowę uczestników badania włączono na rok do programu, którego celem była redukcja spożycia słodzonych napojów. Po roku trwania projektu średnia waga w grupie badanej była o 1.9 kg niższa względem grupy kontrolnej (p = 0.04). Uzyskany efekt nie był trwały i po roku od zakończenia interwencji nie stwierdzono różnic w średniej masie ciała w obu grupach. Trzecia z publikacji dotyczyła bardziej niekorzystnych skutków spożywania napojów słodzonych cukrem u osób z silniejszą predyspozycją genetyczną do otyłości. W komentarzu redakcyjnym Sonia Caprio z Uniwersytetu Yale stwierdziła, że wobec obecnej wiedzy na temat roli spożycia napojów słodzonych cukrem w rozwoju otyłości należy podjąć kroki dla zmniejszenia konsumpcji tych napojów we wszystkich grupach wiekowych.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.