Spożywanie owoców a ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
Autor: Małgosia Michalak
Data: 04.09.2013
Źródło: Isao M, Imamura F, Manson JE, i wsp. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ 2013;347:f5001.
Działy:
Doniesienia naukowe
Aktualności
Na łamach British Medical Journal ukazały się wyniki analizy danych z trzech dużych badań obserwacyjnych, której celem było określenie zależności między spożywaniem owoców a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Kohortami połączonymi dla potrzeb oceny ryzyka były: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-up Study; należało do nich 85 104 kobiet i 36 173 mężczyzn. W łącznym okresie obserwacyjnym długości niemal 3.5 mln osobolat cukrzyca typu 2 rozwinęła się u 12 198 pacjentów. W analizach statystycznych początkowo uwzględniono wpływ znanych czynników ryzyka. Następnie przeprowadzono analizy szczegółowe wpływu spożycia poszczególnych owoców trzy razy w tygodniu. Ogółem spożycie owoców było związane z 2% spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2. Ilorazy ryzyka (HR) wynosiły 1.10 dla melona cukrowego, 1.03 dla truskawek, 0.99 dla pomarańczy, 0.97 dla brzoskwiń i moreli, 0.95 dla bananów i grejpfruta. Najniższe ilorazy ryzyka wystąpienia cukrzycy odnotowano dla spożywania trzy razy w tygodniu jabłek i gruszek (HR = 0.93), śliwek (HR = 0.89), winogron i rodzynek (HR = 0.88) oraz jagód (HR = 0.74). Picie soków owocowych trzy razy w tygodniu było związane z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2 (HR = 1.08). Autorzy stwierdzili, że jedzenie jagód, jabłek i winogron jest związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, natomiast picie soków owocowych ryzyko to zwiększa. Podkreślili oni dużą niejednorodność wpływu różnych owoców na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.