SPECJALIZACJE
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Gorąca herbata zmniejsza ryzyko jaskry
 
Ludzie, którzy codziennie piją gorącą herbatę, mogą rzadziej niż inni zapadać na jaskrę – twierdzą naukowcy z USA.
.W porównaniu z kawą, napojami bezalkoholowymi i mrożoną herbatą, uczestnicy badania, którzy codziennie spożyli filiżankę lub więcej gorącej herbaty z kofeiną, mieli o 74 procent niższe szanse na zachorowanie na jaskrę, jak podają autorzy raportu w British Journal of Ophthalmology, 14 grudnia 2017 roku.
Aby ocenić związek między napojami z kofeiną a jaskrą, badacze przeanalizowali dane na populacji ponad 10 000 osób w USA. Uczestnicy badania National Health and Nutrition Survey w latach 2005-2006 odpowiadali na pytania dotyczące diety i stylu życia, przeprowadzone mieli badania lekarskie i badania krwi oraz poddawali się badaniom wzroku.
W ciągu ostatnich kilku lat nastąpił ogromny wzrost zainteresowania, a także badań, w jaki sposób zmiany stylu życia mogą wpływać na zapadalność na choroby.
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe