eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2021
vol. 15
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
CHOROBY I PROBLEMY WYRÓŻNIONE PRZEZ WHO I FAO
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

ANALIZA STĘŻENIA GRELINY I LEPTYNY W ŚLINIE W WYBRANEJ POPULACJI DZIECI W WIEKU 10-13 LAT W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM (POLSKA)

Paweł Jonczyk
1
,
Magdalena Potempa-Jeziorowska
1
,
Elżbieta Świętochowska
2
,
Marek Kucharzewski
1

1.
Department of Descriptive and Topographic Anatomy, Faculty of Medical Sciences in Zabrze, Medical University of Silesia, Katowice, Poland
2.
Department of Medical and Molecular Biology, Faculty of Medical Sciences in Zabrze, Medical University of Silesia, Katowice, Poland
Health Prob Civil. 2021; 15(3): 173-186
Data publikacji online: 2021/05/12
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Pomiar stężeń greliny i leptyny w ślinie może stanowić cenne narzędzie diagnostyczne służące ocenie odżywienia dzieci.

Materiał i metody
Badania przeprowadzone zostały w grupie dzieci w wieku 10-13 lat w wybranych szkołach podstawowych w województwie śląskim. Badanym dzieciom pobrano materiał biologiczny (ślinę) oraz dokonano pomiarów antropometrycznych. Pobraną ślinę poddano analizie ELISA. Korzystając z uzyskanych danych antropometrycznych obliczono wskaźnik masy ciała dzieci, ustalono na podstawie siatek centylowych stopień odżywienia dzieci. Dokonano odpowiednich analiz statystycznych.

Wyniki
W badaniu udział wzięło 111 dzieci (48 dziewczynek i 63 chłopców). Prawidłową masę ciała obserwowano u 55% chłopców i 66% dziewczynek, nadwagę stwierdzono u 21% dziewczynek i 27% chłopców, a otyłość u 12,5% dziewczynek i 14,3% chłopców. Stężenia greliny w całej badanej grupie korelują znacząco ze stężeniami leptyny (r Pearsona=0,45; p=0,001). Wskaźnik masy ciała, masa ciała, obwód pasa, jak i obwód bioder są statystycznie związane z poziomem stężenia greliny (p=0,001) i leptyny (p=0,001).

Wnioski
Czynnikiem wpływającym na stężenia greliny i leptyny w ślinie jest masa ciała, na-tomiast płeć nie ma wpływu na wartości stężeń omawianych związków. Wartość wskaźnika masy ciała, masa ciała, wysokość, obwód pasa, obwód bioder, stosunek talia/biodra korelują ze stężeniami greliny i leptyny w ślinie.



Background
The measurement of salivary ghrelin and leptin concentrations can be a valuable diagnostic tool for assessing children’s nutrition.

Material and methods
The study was conducted in a group of children aged 10-13 years in selected elementary schools in the Silesia Province, Poland. Biological material (saliva) was collected from the study children and anthropometric measurements were taken. Collected saliva was subjected to ELISA analysis. Using the obtained anthropometric data, Body Mass Index was calculated, nutritional status of children was determined based on growth charts. Statistical analyses were performed to evaluate the collected data.

Results
A total of 111 children (48 girls and 63 boys) participated in the study. Normal body weight was observed in 55% of boys and 66% of girls; overweight was observed in 21% of girls and 27% of boys and obesity in 12.5% of girls and 14.3% of boys. Ghrelin concentrations in the whole study group correlate significantly with leptin concentrations (Pearson’s r=0.45; p=0.001). Body Mass Index, body weight, waist circumference, as well as hip circumference are statistically associated with ghrelin (p=0.001) and leptin (p=0.001) levels.

Conclusions
The factor influencing salivary concentrations of ghrelin and leptin is body weight, whereas gender has no effect on the concentrations of the compounds in question. Body Mass Index values, body weight, height, waist circumference, hip circumference, and waist/hip ratio correlate with salivary concentrations of ghrelin and leptin.

słowa kluczowe:

grelina, leptyna, ślina, dzieci szkolne, zaburzenia stopnia odżwienia


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.