eISSN: 2084-9877
ISSN: 1896-9666
Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Kontakt Zasady publikacji prac
4/2011
vol. 6
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Artykuł oryginalny
Ocena nawyków żywieniowych i stylu życia wśród chorych z otyłością brzuszną

Maciej Cymerys
,
Ewa Olek

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2011; 6 (4): 287–293
Data publikacji online: 2011/12/30
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Cel: Ocena zwyczajów żywieniowych i stylu życia osób z otyłością wisceralną.

Materiał i metody : Badaniami objęto 71 pacjentów z otyłością typu brzusznego w wieku 22–75 lat [wskaźnik masy ciała ( body mass index – BMI) średnio 37,3 kg/m2], w tym 28 kobiet i 43 mężczyzn. Narzędziem badawczym był kwestionariusz skonstruowany na potrzeby przeprowadzonych badań.

Wyniki : Jedynie 11,2% chorych (8 osób) deklarowało przewagę pozytywnych zachowań żywieniowych nad negatywnymi, pozostali w większości ocenianych elementów diety popełniali błędy. Popularnym zjawiskiem wśród badanych osób było podjadanie między posiłkami. Do codziennego podjadania (głównie słodyczy) przyznało się prawie 48% pacjentów, a do dość częstego spożywania dodatkowych przekąsek ponad 29% pacjentów. Wyniki badań w zakresie aktywności fizycznej wykazały brak lub małą aktywność wśród 46,5% respondentów. Prawie 75% osób z otyłością wisceralną przyznało, że często ulega stresom, a głównym sposobem radzenia sobie w sytuacjach stresowych były zachowania sprzyjające przyrostowi masy ciała (dojadanie oraz zwiększenie ilości snu). Stwierdzono, że mężczyźni istotnie statystycznie częściej popełniają błędy żywieniowe, natomiast kobiety częściej prowadzą sprzyjający otyłości tryb życia. Z obwodem talii korelowały niektóre oceniane błędy żywieniowe, przede wszystkim nadmierne spożycie tłuszczów, potraw typu fast food czy dosładzanych napoi.

Wnioski : Osoby z wisceralnym typem otyłości charakteryzują się niewłaściwymi nawykami żywieniowymi oraz stylem życia sprzyjającym przyrostowi masy ciała. U mężczyzn przyczyną otyłości są częściej niewłaściwe nawyki w zakresie sposobu przygotowania posiłków oraz układu diety, natomiast wśród kobiet mała aktywność fizyczna i reakcja na stres sprzyjająca przyrostowi masy ciała. Stwierdzenie istotnej korelacji pomiędzy obwodem talii a niewłaściwą dietą sugeruje istotny udział niewłaściwego odżywiania w patogenezie otyłości wisceralnej.

Aim : The assessment of dietary habits and lifestyle in patients with visceral obesity.

Material and methods : The study was carried out on a group of 71 patients with visceral obesity (average (body mass index – BMI) 37.3 kg/m2), aged 22-75 years. A research tool consisted of a questionnaire designed especially for the purpose of this research.

Results : Only 11.2% of patients declared more positive than negative dietary behaviors, whereas the others made mistakes in the majority of the evaluated elements of a diet. Almost 48% of patients admitted to everyday snacking (mainly sweets) and over 29% of patients confirmed to consume additional snacks quite often. Approximately 46.5% of respondents declared the lack of physical activity or low activity. Nearly 75% of patients with visceral obesity acknowledge that they are often under pressure, and the main way of coping with stressful situations are those behaviors that cause weight gain. Some of the assessed dietary mistakes correlated with a waist circumference, such as high consumption of fats, fast food, and sweetened drinks.

Conclusions: Patients with visceral obesity are characterized by improper dietary habits and lifestyle conducive to weight gain. Incorrect habits concerning the preparation of meals and diets are more often the cause for obesity in men whereas in women a low physical activity and reaction to stress are conducive to weight gain. Essential correlation between waist circumference and improper diet suggests that mistakes made in alimentation are essentially involved in the pathogenesis of obesity.
słowa kluczowe:

otyłość brzuszna, dieta, styl życia

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.