eISSN: 2084-9877
ISSN: 1896-9666
Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Kontakt Zasady publikacji prac
3/2008
vol. 3
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Indeks i ładunek glikemiczny diety

Edyta Adamska
,
Maria Górska

Przegląd Kardiodiabetologiczny 2008; 3, 3: 223–231
Data publikacji online: 2008/10/20
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Efektem spożycia węglowodanów jest wzrost stężenia glukozy. Indeks glikemiczny (IG) stanowi klasyfikację cukrów z uwagi na tempo ich wchłaniania, natomiast ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia również zawartość węglowodanów w produkcie. Analizie poddawane są liczne czynniki wpływające na wartość IG i ŁG diety. Produkty o wysokim IG/ŁG wskutek nasilania hiperglikemii powodują zwiększoną sekrecję insuliny. Dieta o wysokim IG/ŁG może stanowić jeden z mechanizmów prowadzących do rozwoju oporności na insulinę. Wiele danych wskazuje, że kontrola IG/ŁG diety odgrywa istotną rolę w prewencji i leczeniu cukrzycy. Rozważany jest udział diety o wysokim IG/ŁG w patogenezie innych schorzeń, m.in. chorób nowotworowych.

Carbohydrate intake is followed by elevation in the blood glucose concentration. The glycaemic index (GI) indicates the rate of carbohydrate absorption, whereas the glycaemic load (GL) also includes the content of carbohydrate in the meal. Different factors affecting the level of GI and GL in the diet are analyzed. A diet having a high GI/GL ratio increases blood glucose concentration and in consequence insulin secretion. A diet having a high GI/GL ratio may contribute to development of insulin resistance. There is a multitude of data indicating that regulation of the GI/GL ratio in the diet plays an important role in both prevention and treatment of diabetes. The involvement of a high GI/GL ratio in the development of other diseases, including cancer, is also discussed.
słowa kluczowe:

indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.