eISSN: 2084-9850
ISSN: 1897-3116
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2013
vol. 7
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Poziom wiedzy o zdrowym stylu życia i nawyki żywieniowe w grupie chorych leczonych na oddziale chirurgii

Iwona Woźniak

Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2013; 2: 55-59
Data publikacji online: 2013/06/17
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Cel pracy: Poznanie wiedzy na temat nawyków żywieniowych w grupie chorych leczonych na oddziale chirurgii.

Materiał i metody: Badania prowadzono metodą ankietową wśród 100 pacjentów przyjętych w celu leczenia operacyjnego na Oddział Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. A. Mielęckiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Do przeprowadzenia sondażu wykorzystano kwestionariusz ankiety. Udział respondentów w badaniu był dobrowolny, anonimowy i świadomy, z możliwością wycofania się w dowolnym momencie badania. Respondenci pochodzili z różnych regionów kraju.

Wyniki: Z analizy materiału wynika, że najczęstszymi rozpoznaniami wymagającymi operacji były tętniak rozwarstwiający aorty (29 osób) i ostre niedokrwienie kończyny (20 osób). Większość badanych (85%) miała zdiagnozowaną chorobę układu krążenia, 67% miało nadwagę, a 49% nie znało piramidy zdrowego żywienia.

Wnioski: Poziom wiedzy ankietowanych na temat prowadzenia zdrowego stylu życia oraz piramidy zdrowego odżywiania jest podobny niezależnie od wieku, wykształcenia i aktywności zawodowej.

Aim of the study: The aim of this study was to assess the nutritional habits of hospitalized patients.

Material and methods: 100 patients hospitalized in the Department of General, Vascular and Transplant Surgery, Medical University of Silesia were enrolled to the study. The study was performed using a questionnaire. Participation in the study was voluntary and anonymous, and everybody could withdraw from the study at any time. Patients came from different regions of the country.

Results: The analysis of the material shows that the most frequent diagnosis requiring surgery was: dissecting aneurysm of the aorta (29 persons) and acute ischemia of the limb (20 persons). The majority of respondents (85%) had cardiovascular diseases diagnosed, 67% were overweight, and the 49% did not know the healthy eating pyramid.

Conclusions: The level of knowledge of respondents about the healthier lifestyle and healthy eating pyramid is similar irrespective of the age, education and occupational activity.
słowa kluczowe:

nawyki żywieniowe, niedożywienie, dieta

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.