eISSN: 2081-2833
ISSN: 2081-0016
Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla onkologów!
www.eonkologia.pl
4/2017
vol. 9
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Rola tłuszczów w chorobach onkologicznych

Eleonora Mess
,
Maciej Ornat
,
Renata Sławomirska

Medycyna Paliatywna 2017; 9(4): 191–203
Data publikacji online: 2018/03/08
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Składniki żywności mogą wpływać na częstość występowania oraz przebieg niektórych schorzeń. Związek pomiędzy spożyciem tłuszczów a zapadalnością na nowotwory zaobserwowano m.in. w przypadku raka: piersi, jajników, prostaty, jelit oraz trzustki. Działanie lipidów na organizm człowieka determinuje ich skład tłuszczowy. W badaniach zaobserwowano przeciwnowotworowe działanie tłuszczów składających się w większości z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do szeregu n-3. Tłuszcze wielonienasycone szeregu n-6 w przeprowadzanych badaniach wykazywały aktywność pronowotworową. Działanie, wpływ na występowanie oraz rozwój tłuszczów trans powstałych na skutek procesów technologicznych, tłuszczów nasyconych oraz jednonienasyconych nie znajdują dokładnego wyjaśnienia w badaniach. Niezależnie od składu kwasów tłuszczowych lipidy wpływają znacząco na wchłanianie z przewodu pokarmowego witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które również wykazują zdolność do modulowania procesu nowotworzenia. Należy pamiętać, że w procesach termicznych, którym poddajemy tłuszcze, bardzo często powstają substancje o działaniu toksycznym oraz rakotwórczym.

Components of the diet can influence the process of cancerogenesis and the course of some diseases. A connection between fat intake and cancer morbidity was revealed in many cases, i.e. mammary, ovarian, colorectal, and pancreatic cancers. The impact of lipids on the human body is determined by their fatty composition. Researchers have observed antineoplastic activity of omega-3 fatty acids. In contrast to that, omega-6 fatty acids have pro-neoplastic activity. The mechanism and influence of trans-unsaturated fatty acids from technological processes on cancerogenesis are still unclear. Independently of the composition of fatty acids, lipids significantly influence the reabsorption of fat-soluble vitamins, correlation of which with process of tumourigenesis has been shown many times by different researchers. It is worth remembering that during some thermal processes that we use to prepare food some toxic and carcinogenic substances can occur.
słowa kluczowe:

nowotwory, żywienie, tłuszcze, leczenie onkologiczne

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.