eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
4/2020
vol. 14
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

ZACHOWANIA ŻYWIENIOWE I WIEDZA NA TEMAT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA W OCENIE KOBIET ROZPOCZYNAJĄCYCH DIETETYCZNE LECZENIE W PORÓWNANIU DO KOBIET OSIĄGAJĄCYCH CEL LECZENIA OTYŁOŚCI PROSTEJ

Michał Skrzypek
1
,
Karolina Szczygieł
1
,
Joanna Fedurek
1
,
Agnieszka Marzec
1

1.
Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Sciences, Medical University of Lublin, Poland
Health Prob Civil. 2020; 14(4): 256-265
Data publikacji online: 2020/08/13
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie
Celem pracy było porównanie zachowań żywieniowych oraz wiedzy na temat żywności i żywienia w grupach kobiet z otyłością prostą, rozpoczynających dietetyczne leczenie otyłości oraz kobiet, które osiągnęły cel leczenia otyłości w postaci 10% redukcji wyjściowej masy ciała.

Materiał i metody
Badanie zrealizowano w grupie 38 kobiet z otyłością prostą rozpoczynających dietetyczne leczenie otyłości (wiek 18-72 lata, średnio 41, SD 14.95) oraz 49 kobiet z otyłością prostą, które osiągnęły cel leczenia w postaci obniżenia masy ciała o minimum 10% (wiek 18-67 lat, średnio 41, SD 13.44). Dodatkowo w badaniu uwzględniono grupę kontrolną 100 kobiet o prawidłowej masie ciała (wiek 19-59, średnio 33, SD 13.29). W badaniu zastosowano Questionnaire of Eating Behavior.

Wyniki
Kobiety z otyłością prostą rozpoczynające dietetyczne leczenie otyłości wykazywały paradoksalnie większe nasilenie prozdrowotnych cech diety, a także większe nasilenie antyzdrowotnych cech diety w porównaniu do kobiet z prawidłową masą ciała. Kobiety rozpoczynające leczenie w porównaniu do tych, które osiągnęły cel leczenia, wykazywały znamiennie niższe nasilenie prozdrowotnych cech diety i większe – antyzdrowotnych cech diety. Poziom wiedzy żywieniowej kobiet zdrowych był znacząco większy niż kobiet z otyłością rozpoczynających leczenie. Kobiety, które osiągnęły cel leczenia cechowały się większą wiedzą żywieniową w porównaniu do rozpoczynających leczenie.

Wnioski
Wykazano istotne różnice pomiędzy badanymi kohortami kobiet w zakresie poziomu wiedzy żywieniowej oraz zachowań żywieniowych, powiązane z dietetycznym leczeniem otyłości.



Background
The goal of the study was to compare self-reported eating behavior and knowledge of nutrition in cohorts of women with simple obesity, who begin nutritional intervention to treat obesity, and in women who achieved the goal of obesity treatment, i.e. reduction of initial body mass by a minimum of 10%.

Material and methods
The study was conducted in a group of 38 women with simple obesity who were starting dietary treatment (aged 18-72, mean 41, SD 14.95) and 49 women with simple obesity, who, as a result of dietary treatment for obesity, achieved a body mass reduction by at least 10% (aged 18-67, mean 41, SD 13.44). The survey also included a control group of 100 women with normal body mass (aged 19-59, mean 33, SD 13.29). The study used the Questionnaire of Eating Behavior.

Results
Women with simple obesity starting dietary treatment were characterized by a paradoxically higher intensity of characteristics of a pro-health diet as well as a higher intensity of unhealthy diet characteristics, compared to women with normal body mass. Women starting treatment compared to women who achieved successfully completed treatment, exhibited a significantly lower intensity of pro-health diet characteristics and higher intensity of unhealthy diet characteristics. The level of nutrition knowledge among healthy women was significantly higher compared to obese women starting treatment. The women who achieved the goal of treatment were characterized by a higher level of nutrition knowledge compared to those starting treatment.

Conclusions
There are significant differences between the studied cohorts of women in terms of level of nutrition knowledge and eating behaviors associated with dietary treatment for obesity.

słowa kluczowe:

zdrowie kobiet, nawyki żywieniowe, żywienie, otyłość, kwestionariusz QEB


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.