Specjalizacje, Kategorie, Działy

Cukier i nabiał odpowiedzialne za trądzik?

Udostępnij:
Czy dieta rzeczywiście ma wpływ na nasilenie trądziku? Wyniki najnowszych badań sugerują, że niektóre nawyki żywieniowe mogą być związane z cięższym przebiegiem trądziku.
Młodzi ludzie z umiarkowanym i ciężkim trądzikiem mają spożywać pokarmy o wyższym indeksie glikemicznym niż osoby z niedużym trądzikiem. Dodatkowo, pacjenci ci jedzą więcej nabiału i cukru. Mimo, że te wiadomości wymagają jeszcze potwierdzenia w kontrolowanych próbach, naukowcy już teraz radzą klinicystom, by zwracali większą uwagę na dietę u swoich pacjentów. Wyniki ich analiz zostały opublikowane online w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

W badaniu uczestniczyło 248 ochotników w wieku 18-25 lat. Ich zadaniem było przekazywanie informacji o nasileniu trądziku oraz o tym co spożywali w danym czasie i jaki wpływ miała dieta na nasilenie zmian na skórze. Okazało się, że osoby z umiarkowanym i ciężkim trądzikiem spożywały pokarmy o wyższym indeksie glikemicznym - średnio wynosił on u nich 51,8, podczas gdy u osób z łagodnymi zmianami było to 49,6 a u osób bez zmian trądzikowych - 48,9. Co więcej, mieli oni przyjmować więcej cukru - 199g/dzień w porównaniu do 56,4g/dzień u osób bez trądziku. Dodatkowo osoby z bardziej nasilonymi zmiany piły więcej mleka - 0,7 kubka dziennie w porównaniu do 0,3 u osób bez trądziku. Kolejną różnicą w ich diecie była większa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (31 vs 15,6g/dzień) i rzadsze spożywanie ryb (0,2 vs 0,7). Nie zanotowano natomiast różnic w jedzeniu warzyw i owoców.

Warto zwrócić uwagę, że wciąż istnieją sprzeczne doniesienia na temat wpływu diety na rozwój trądziku. Chociaż liczba badań zajmujących się tym problemem wzrasta, brakuje jednoznacznych odpowiedzi na wiele związanych z nim pytań.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.