DERMATOLOGIA
Dermatologia estetyczna i kosmetologia
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dieta a zmarszczki

Udostępnij:
Tagi: zmarszczki
Spożycie warzyw, żywności bogatej w karotenoidy i witaminę C, oliwę z oliwek, kwas linolowy i ryby wiąże się ze zmniejszeniem zmarszczek na twarzy, podczas gdy spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów wiąże się ze zwiększeniem zmarszczek, wynika z badań prowadzonych wśród holenderskiej populacji.
Prospektywne badanie kohortowe z Holandii miało na celu zbadanie związku między cyfrowo określonymi ilościowo zmarszczkami na twarzy, schematami żywieniowymi i parametrami zdrowego stylu życia u osób wybranych do badania w Rotterdamie.

Zgodnie z holenderskim wskaźnikiem zdrowej diety, przestrzeganie jej było znacząco związane z mniejszą liczbą zmarszczek u kobiet, ale już nie u mężczyzn. Co więcej, dieta składająca się z czerwonego mięsa, ziaren, przekąsek, napojów bezalkoholowych, kawy i napojów alkoholowych wiązała się z większymi zmarszczkami na twarzy, podczas gdy spożywanie owoców wiązało się ze zmniejszeniem zmarszczek u kobiet, ale nie u mężczyzn. Z kolei większa aktywność fizyczna wiązała się ze zwiększeniem zmarszczek zarówno u mężczyzn jak i kobiet, chociaż wynik ten może to być zakłócone przez promieniowanie UV.

Celem było zbadanie związku między dietą a zmarszczkami na twarzy w populacji liczącej 2753 starszych uczestników badania w Rotterdamie. Zmarszczki zostały cyfrowo określone ilościowo jako obszar na zdjęciach twarzy, które zajmowały procent całkowitej powierzchni skóry.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.