GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czy interwencje dietetyczne są skuteczne w zespole jelita drażliwego

Udostępnij:

Do objawów zespołu jelita drażliwego (IBS) zalicza się ból brzucha oraz zaburzania rytmu wypróżnień. Możemy wyróżnić postać z zaparciami, biegunkami lub postać mieszaną. Przyczyna schorzenia nie jest znana.

Pacjenci z zespołem jelita drażliwego często są zainteresowani interwencjami dietetycznymi jako sposobem radzenia sobie z objawami. Jednak względna skuteczność dostępnych diet w leczeniu IBS jest niejasna. Korzystne może być wprowadzenie diety o małej zawartości fermentujących FODMAP (oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli).

Celem badania opublikowanego na łamach „The Lancet” było ustalenie względnej skuteczności różnych interwencji dietetycznych w IBS. Do metaanalizy zakwalifikowano 28 badań z randomizacją (obejmujących 2338 pacjentów) 11 różnych interwencji dietetycznych w porównaniu z czterema interwencjami kontrolnymi, z których sześć (dieta o niskiej zawartości FODMAP, dieta British Dietetic Association/National Institute for Health and Care Excellence [BDA/NICE], dieta o obniżonej zawartości laktozy, dieta o obniżonej zawartości skrobi i sacharozy, dieta spersonalizowana i dieta śródziemnomorska) sprawdzano w więcej niż jednym badaniu.

W przypadku globalnych objawów IBS, ocenianych w 28 randomizowanych badaniach kontrolowanych, przy uwzględnieniu wyłącznie interwencji dietetycznych weryfikowanych w więcej niż jednym badaniu, dieta o obniżonej zawartości skrobi i sacharozy zajęła pierwsze miejsce, dieta o niskiej zawartości FODMAP zajęła czwarte miejsce, a dieta BDA/NICE dziesiąte miejsce w porównaniu z dietą zwyczajową. W przypadku bólu brzucha, ocenianego w 26 próbach i biorąc pod uwagę wyłącznie interwencje dietetyczne uwzględniane w więcej niż jednym randomizowanym badaniu kontrolowanym, dieta o obniżonej zawartości skrobi i obniżonej zawartości sacharozy zajęła drugie miejsce, a dieta o niskiej zawartości FODMAP zajęła piąte miejsce w porównaniu z dietą zwyczajową. W przypadku wzdęć lub rozdęcia brzucha, ocenianego w 26 próbach i biorąc pod uwagę wyłącznie interwencje dietetyczne oceniane w więcej niż jednym randomizowanym badaniu, tylko dieta o niskiej zawartości FODMAP była lepsza od diety zwyczajowej i zajęła czwarte miejsce. W przypadku funkcji jelit ocenianej w 23 badaniach randomizowanych, żadna z interwencji dietetycznych nie była lepsza od żadnej z interwencji kontrolnych, ale dieta o niskiej zawartości FODMAP była lepsza od diety BDA/NICE.

Jeśli chodzi o interwencje dietetyczne w przypadku IBS, najwięcej dowodów istnieje na dietę o niskiej zawartości FODMAP, ale pojawiają się inne obiecujące terapie, które powinny być przedmiotem dalszych badań.

 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2025 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.