GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Wrażliwość na pszenicę bez celiakii – naprawdę istnieje

Źródło: Medscape/MK
Autor: Marta Koblańska |Data: 28.11.2016
 
 
Pojawiające się badania naukowe sugerują, że nawet osoby bez diagnozy w kierunku celiakii, czy alergii na pszenicę mogą wykazywać wrażliwość na to zboże.
Jakie objawy mogą przy tym występować? Wzdęcia, bóle, gazy, biegunki, czyli te wszystkie charakterystyczne dla celiakii. Mogą pojawiać się także bóle głowy, czy symptomy zapalenia.

Ekspert gastroenterologii z Mayo Clinic, USA dowodzi, że obecnie już jest wystarczająco danych wskazujących na to, że są osoby, które wykazują objawy związane z pszenicą lub glutenem, a nie zostały zdiagnozowane w kierunku celiakii, czy alergii na pszenicę. Takie przypadki mogą być jednak rzadkie. W USA problem może dotyczyć 1 procenta populacji.

Celiakia jest diagnozowana za pomocą testu krwi lub biopsji jelita, alergia na pszenicę – testem skóry lub krwi. Jeszcze 5 lat temu bez tych rozpoznań nie znajdowano uzasadnienia dla tego, aby pacjenci przechodzili na dietę bezglutenową. Ale jak podkreślają eksperci, od tego czasu wiele się zmieniło i badania wskazały dowody na to, że wrażliwość na gluten bez celiakii istnieje i to może mieć podstawy immunologiczne. I reakcja może nie tylko dotyczyć glutenu, ale innych komponentów zawartych w pszenicy.

Jakie badania były ostatnio przeprowadzone? Na przykład nad systemem odpornościowym osób bez celiakii, czy alergii, ale mających objawy po zjedzeniu produktów pszenicznych. Reakcje systemu immunologicznego były inne u osób z celiakią i zdrowych, ale cały czas wiązały się ze zniszczeniem komórek jelitowych. Po przejściu na dietę funkcjonowanie systemu odpornościowego wróciło do normy i poprawiła się sytuacja odnośnie objawów. Naukowcy znaleźli także wrażliwość na pszenicę u osób z zespołem jelita drażliwego. Jednak, jak podkreślają w przypadku objawów po zjedzeniu produktów pszenicznych należy najpierw przeprowadzić test w kierunku celiakii.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe