Specjalizacje, Kategorie, Działy

Cesarskie cięcie a ryzyko alergii pokarmowej

Udostępnij:
Obecnie obserwuje się wzrost zachorowań na alergię pokarmową. Z tego powodu poszukuje się czynników ryzyka, szczególnie tych które dotyczą bardzo wczesnego etapu życia dziecka. Szweccy badacze wykorzystali dane ponad 1 miliona dzieci urodzonych w Szwecji w latach 2001-2012 do poszukiwania związków między danymi okołoporodowymi, a rozwojem alergii pokarmowej.
W czasie trwania obserwacji (do 13 lat) u 2,5% dzieci zdiagnozowano alergię pokarmową. Alergię pokarmową częściej rozwijały dzieci urodzone poprzez cięcie cesarskie (HR=1,21; 95% CI: 1,18-1,25), z makrosomią (HR=1,15; 95% CI: 1,10-1,19) oraz niską punktacją w skali APGAR w piątej minucie po porodzie (HR=1,22; 95% CI: 1,10-1,36). Co ciekawe, dzieci urodzone przed 32 tygodniem ciąży rzadziej rozwijały alergię pokarmową (HR=0,74; 95% CI: 0,56-0,98).

Badanie dostarcza ważnych informacji nt. czynników ryzyka alergii pokarmowych. Niestety, jak podkreślają autorzy, w analizie brakowało ważnych zmiennych mogących wpłynąć na rozwój alergii pokarmowych takich jak: sposób karmienia i stosowanie antybiotyków.

Artykuł „Cesarean delivery, preterm birth, and risk of food allergy: Nationwide Swedish cohort study of more than 1 million children” jest dostępny w trybie open access na stronie internetowej the Journal of Allergy and Clinical Immunology.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.