Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Rodność i karmienie piersią nie podnoszą ryzyka zachorowania na cukrzycę
Źródło: https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2019/09000/Associations_Between_Parity,_Breastfeeding,_and.22.aspx
Autor: Alicja Kostecka |Data: 02.10.2019
 
 
Cukrzyca typu II jest częstym schorzeniem także u kobiet po menopauzie. Większość z nich we wcześniejszym okresie życia decydowało się na potomstwo - czy wpływa to na ryzyko zachorowania na cukrzycę? Odpowiedź przyniosła analiza danych aż 136 652 kobiet, która ukazała się na łamach czasopisma Obstetrics & Gynecology.
Powyższa populacja (w wieku 50–79 lat) była rekrutowana do badania z aż 40 ośrodków klinicznych w Stanach Zjednoczonych w latach 1993–1998; wejściowe włączono kobiety bez choroby nowotworowej i cukrzycy, a średni okres obserwacji wynosił były 14,2 lat. Dane dotyczące rodności i karmienia piersią zostały zebrane poprzez kwestionariusze podane wszystkim uczestniczkom na początku badania; sprawdzono, czy rodność oraz karmienie piersią mogą podnosić ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II w wieku pomenopauzalnym.

Podczas obserwacji stwierdzono 18 812 przypadków cukrzycy. Obliczono, że większa liczba ciąż (ukończonych o czasie) była związana ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, jednak po skorygowaniu o przyrost masy ciała związek między rodnością a ryzykiem cukrzycy stał się nieistotny. Dłuższy czas karmienia piersią był związany z niższym ryzykiem (p<0,01) zachorowania na cukrzycę typu II, zwłaszcza w przypadku co najwyżej 5 ciąż ukończonych o czasie i co najmniej 3-miesięcznym okresie karmienia piersią w przeliczeniu na każde dziecko.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe