SPECJALIZACJE
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Wpływ diety matki w ciąży na wystąpienie chorób atopowych u potomstwa
Źródło: AK/http://erj.ersjournals.com/content/early/2018/07/12/13993003.00507-2018?ct
Autor: Alicja Kostecka |Data: 18.03.2019
 
 
Podaż cynku w diecie ciężarnej może mieć pozytywny wpływ na funkcję płuc u potomstwa.
Wpływ diety matki w ciąży na wystąpienie chorób atopowych u potomstwa jest tematem licznych prac, które często prezentują sprzeczne wyniki. Interesujące jest najnowsze doniesienie powstałe na podstawie danych z the Avon Longitudinal Study of Parents and Children. W badaniu naukowcy zbadali związek między dietą matki w ciąży, a ryzykiem rozwoju astmy, atopii oraz parametrami funkcji płuc u potomstwa. Badacze oszacowali podaż owoców, warzyw, witaminy C, E, karotenów, cynku i selenu w diecie ciężarnych. Modele statystyczne skorygowano o szereg zmiennych zależnych w tym palenie papierosów, historię rodzinną atopii, pochodzenie etniczne, wykształcenie matki, płeć dziecka etc.

W grupie badanej znalazło się 8915 dzieci w wieku 7-9 lat. Pośród badanych substancji jedynie podaż cynku miała istotny statystycznie, pozytywny związek z funkcją płuc ocenianą za pomocą natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1) oraz natężonej pojemności życiowej (FVC).

Wyniki badania sugerują, że wyższa podaż cynku w diecie ciężarnej może mieć pozytywny wpływ na funkcję płuc u potomstwa. Interesujące jest, że wpływ spożywania naturalnych antyoksydantów nie miał wpływu na ryzyko rozwoju astmy oraz atopii u dzieci. Podważa to wyniki wcześniej badań na mniejszych populacjach w których podaż antyoksydantów w ciąży zmniejszała ryzyko rozwoju chorób atopowych u potomstwa.
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe