Specjalizacje, Kategorie, Działy

Niskie dawki alkoholu chronią przed złamaniami w obrębie biodra

Udostępnij:
Najczęstszym powodem przyjęcia do oddziału ortopedycznego są złamania w obrębie biodra, a śmiertelność wynosi około 5-10% po jednym miesiącu. Ponad 10% osób, które przeżyły, nie może wrócić do stanu sprawności sprzed złamania, a większość cierpi na przewlekłe dolegliwości bólowe. Dane literaturowe wskazują, że liczba przypadków tych złamań może sięgnąć nawet około 21 milionów w 2050 roku. Okazuje się, że można zminimalizować ryzyko złamania - ciekawe badanie pojawiło się na łamach The American Journal of Clinical Nutrition.
Zespół stworzony przez naukowców z kilku ośrodków w Stanach Zjednoczonych i Norwegii przeprowadził badanie, w którym oceniono wpływ konsumpcji alkoholu na ryzyko złamań w obrębie biodra u osób powyżej 50. roku życia. Informacje o zdrowiu, stylu życia i złamaniach szyjki kości udowej zaczerpnięto z Nurses 'Health Study (przeprowadzone w latach 1980-2014 na populacji 75180 kobiet po menopauzie) oraz z Health Professionals Follow-Up Study (badanie przeprowadzone w latach 1986-2014 na populacji 38398 mężczyzn w wieku ≥50 lat).

Wykazano, że u kobiet średnie dzienne spożycie alkoholu poniżej 5g, między 5 a 10g, między 10 a 20g i powyżej 20g skutkuje zmniejszonym ryzykiem złamań w obrębie biodra odpowiednio o 11%, 19%, 17% i 7%. Efekt protekcyjny niskich dawek alkoholu okazał się silniej wyrażony u mężczyzn powyżej 50. roku życia i dla dawek 10-20g, 20-30g i powyżej 30g ryzyko złamań spadało o 23%, 31% i 33%. Co ciekawe, u pań istotną rolę odgrywa rodzaj spożywanego alkoholu - najlepszym efektem ochronnym charakteryzuje się czerwone wino (RR na porcję 0,59). U panów zaś nie było wyraźnego związku z konkretnymi napojami alkoholowymi.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.