Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Łukasz Głaczkowski (SPSK 4 Lublin)

Opieka żywieniowa powinna być integralnym elementem terapii ►

Autor: Iwona Kazimierska |Data: 17.09.2021
 
 
Dlaczego wielu polskich pacjentów jest niedożywionych? Jaki model opieki żywieniowej spowodowałby zmianę takiego stanu – mówi w rozmowie z „Menedżerem Zdrowia” prof. Przemysław Matras, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
– Statystyki od dziesięcioleci pokazują to samo: 30 proc. pacjentów jest niedożywionych, u większości z nich niedożywienie zaczyna lub pogłębia się w szpitalu, część z tych chorych umiera, również po wypisie ze szpitala. Musimy drastycznie coś zmienić, żeby poprawić te statystyki. Albo inaczej: przyjąć inny kierunek działania niż dotychczas – mówi dr hab. n. med. Przemysław Matras, prof. UM, z I Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

Prof. Matras jako jedną z przyczyn takiej sytuacji wskazuje brak świadomości, jak niedożywienie wpływa na losy pacjenta. Stan niedożywienia to niewydolność wielonarządowa, niewydolność metaboliczna organizmu. Mimo to niedożywienie często jest nienazwane – mówi się po prostu, że stan pacjenta jest ciężki – ocenia ekspert.

Mamy mechanizmy, które powinny pomagać w wychwytywaniu niedożywienia, czyli nie powinniśmy mieć problemów z jego rozpoznaniem, tym bardziej że naprawdę nie jest to trudne. Utrata masy ciała, siły mięśniowej, niektóre badania laboratoryjne wystarczą do rozpoznania niedożywienia. Tymczasem rozpoznajemy je przeważnie dopiero w stopniu ciężkim, kiedy mamy do czynienia wręcz z wyniszczeniem, kacheksją. Co więcej, zdarzają się pacjenci, u których mimo tak poważnego rozpoznania nie wdrożono żadnego leczenia – komentuje prof. Matras.

Im wcześniej rozpoznane zostanie niedożywienie lub ryzyko niedożywienia, tym lepszy osiągniemy całościowy efekt terapeutyczny. Dlatego przy każdym kontakcie z pacjentem lekarz każdej specjalności powinien zebrać wywiad żywieniowy – apeluje prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

Zachęcamy do obejrzenia i wysłuchania rozmowy z prof. Przemysławem Matrasem.

 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe