REUMATOLOGIA
Krystalopatie
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej – mity i fakty

Udostępnij:
Wpływ zwyczajów żywieniowych na rozwój dny moczanowej jest opisywany od ponad stu lat, jednak obecnie weryfikuje się wiele opinii, które nie były do tej pory poparte badaniami epidemiologicznymi lub klinicznymi. Promowanie prozdrowotnych zachowań żywieniowych, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz odpowiedni sposób żywienia są czynnikami sprzyjającymi obniżeniu stężenia kwasu moczowego w surowicy.
Dieta w dnie moczanowej powinna być prawidłowo zbilansowana pod względem ilości poszczególnych składników odżywczych, powinna zawierać nie tylko produkty ubogopurynowe, lecz także alkalizujące i bogate w antyoksydanty, a także dostarczać odpowiednią ilość płynów. W pracy przedstawiono najnowsze doniesienia dotyczące zaleceń żywieniowych w dnie moczanowej poparte badaniami klinicznymi lub epidemiologicznymi.
 
Pobierz załączniki (1):
Artykuł przeglądowy[PDF, 88.76 kB]
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.