Specjalizacje, Kategorie, Działy

Tłuste ryby doskonałą prewencją reumatoidalnego zapalenia stawów

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Naukowcy ze Szwecji dowiedli, że częste spożywanie tłustych morskich ryb, takich jak np. makrele czy łososie, świetnie chroni nas przed rozwojem reumatoidalnego zapalenia stawów.
Okazuje się, że skutecznym czynnikiem hamującym to zapalenie mogą być ryby, szczególnie te żyjące w morzu. A dlaczego właśnie one? - Bo zawierają duże ilości tłuszczów, a w szczególności kwasów omega-3 - piszą szwedzcy naukowcy w najnowszym wydaniu "Annals of the Rheumatic Diseases".

W opisanym tam badaniu udział wzięło w sumie 32 tys. szwedzkich kobiet (kobiety zapadają na reumatoidalne zapalenie stawów kilka razy częściej niż mężczyźni). Obserwowano oczywiście ich stan zdrowia, ale również styl życia, w tym przede wszystkim dietę.

Po podsumowaniu wszystkich otrzymanych przez nas wyników okazało się, że w przypadku pań, które każdego tygodnia przynajmniej raz jadły jakąkolwiek rybę, ryzyko zachorowania na RZS zmniejszało się o jedną trzecią. Kobiety, które raz w tygodniu jadały tłustą rybę morską, taką jak makrela czy łosoś, były jeszcze lepiej chronione. W ich przypadku ryzyko zachorowania spadało aż o połowę - piszą autorzy pracy, cytowani przez „Gazetę Wyborczą”.
 
Patronat naukowy portalu
prof. dr hab. Piotr Wiland – kierownik Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.