123RF

Dwa jaja dziennie? Bardzo proszę!

Udostępnij:
Powtarzana od lat informacja, że nie powinno się jeść więcej niż dwa–cztery jaja tygodniowo, już dawno powinna trafić do lamusa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoby z prawidłowym poziomem cholesterolu mogą jeść 12 jaj w tygodniu. Dietetycy mówią nawet o dwóch dziennie. Warto o tym wiedzieć nie tylko w czasie wielkanocnym.
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu twierdzi, że nie musimy ograniczać spożycia jaj: – Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie.

Warto je jeść, ponieważ – jak mówi ekspert – w jajku są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia.

Jaja – bogactwo witamin, aminokwasów, związków mineralnych
Kurze jajko, które waży średnio 60 gramów, dostarcza nie tylko 90 kcal energii, ale też 25 proc. niezbędnych dla każdego organizmu aminokwasów, związków mineralnych i witamin.

– W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego – tłumaczy profesor.

W sklepach dostępne są jaja z chowu ekologicznego, ściółkowego czy klatkowego. Poszczególne typy hodowli różnią się ze względu na dobrostan kur, jednakże wszystkie jaja mają podobną wartość odżywczą.

Biała skorupka czy brązowa?
– Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto wyjaśnić – np., że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, żywienie kur nie ma z nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tych w brązowej – wyjaśnia naukowiec.

Konsumenci w poszczególnych krajach mają pod tym względem różne preferencje. Zdaniem prof. Mariusza Korczyńskiego „Polacy wolą jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej”.

Ile żółtka w żółtku?
– Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak np. ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew – mówi ekspert.

Jak sprawdzić czy jajo jest świeże?
Prof. Korczyński tłumaczy również, jak ocenić świeżość jajka. Do sprawdzenia wystarczy szklanka wody. Jeśli jajko leży płasko na dnie, to nadaje się do jedzenia. Jeśli wypływa na powierzchnię, lepiej wstrzymać się od spożycia.

Przeczytaj także: „Prawie 870 tys. osób korzysta z żywieniowego serwisu NFZ”.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.