DERMATOLOGIA
Dermatologia dziecięca
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jedno z największych badań ostatniej dekady

Udostępnij:
Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań nad Astmą i Alergią u Dzieci (ISAAC), przeprowadziło badania ponad 319 tys. dzieci w wieku 13-14 lat z 51 krajów, i ponad 181 tys. dzieci w wieku 6-7 lat z 31 krajów. Badanie dotyczyło wpływu spożywania potraw z fast foodów na powstawanie alergii i wyprysków.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Thorax. Zadaniem jakie postawili sobie badacze było określenie jak wielki wpływ na zdrowie publiczne ma spożywanie potraw z najbardziej popularnych miejsc stołowania się dzieci i młodzieży. Dzieci (oraz ich rodzice) miały za zadanie wypełnienie ankiety, w której zadawano pytanie o objawy astmy, nieżytów i egzemy. Kolejne pytania dotyczyły nasilenia objawów w ostatnim roku, które wywoływały negatywny wpływ na codzienne życie. Okazało się, że spożywanie trzech lub więcej porcji z fast foodów było związane z podwyższeniem o 39 proc. ryzyka ciężkiej astmy wśród nastolatków i 27 proc. zwiększonej szansa wystąpienia problemów wśród dzieci młodszych. Podobne ryzyka dotyczyły zapalenia błony śluzowej nosa i egzemy. Jak jednak podkreślono - spożywanie owoców 3 lub więcej razy w tygodniu zmniejszało nasilenia objawów o 11 proc. wśród nastolatków i 14 proc. u dzieci. Jak wykazał zespół badaczy – istnieje uzasadnione wyjaśnienie takich wyników; w fast foodach występuje bowiem duże nasycenie potraw kwasami tłuszczowymi o konfiguracji trans, które obniżają odporność organizmu, tymczasem w owocach znajdują się związki korzystne (w tym przeciwutleniacze) dla zdrowia.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.