Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jesteś tym, co jesz

Udostępnij:
Badania sugerują, że spożywanie pokarmów bogatych w białko oraz niektóre witaminy i minerały może zapewnić cenne działanie przeciwstarzeniowe naszej skórze.
Stare powiedzenie "jesteś tym, co jesz" odnosi się nie tylko do naszego ogólnego stanu zdrowia i odżywiania, ale także do tego, jak wygląda i zachowuje się nasza skóra. Jako największy narząd, nasza skóra może czerpać takie same korzyści z samego odżywiania, jak te, które mają pozytywny wpływ na nasze serce i inne główne narządy.

Najprostszym sposobem na utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety i zapewnienie skórze optymalnego odżywiania jest przestrzeganie zaleceń poradnika żywnościowego Departamentu Rolnictwa USA (USDA), popularnie nazywanego piramidą żywieniową.

Obejmują one:
• Wybór i jedzenie co najmniej 3 uncji pełnoziarnistych pieczywa, płatków śniadaniowych, ryżu, krakersów lub makaronu.
• Jedzenie szerokiej gamy owoców i warzyw, w tym więcej ciemnozielonych i pomarańczowych warzyw.
• Spożywanie pokarmów bogatych w wapń, takich jak mleko beztłuszczowe lub o niskiej zawartości
tłuszczu oraz inne produkty mleczne.
• Wybór różnych niskotłuszczowych lub chudych mięs, drobiu i ryb.

Badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w witaminach C i E chronią skórę przed uszkodzeniem przez słońce i pomagają zmniejszyć uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez szkodliwe wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Podobnie, od dawna wiemy, że biotyna witaminy B jest odpowiedzialna za tworzenie podstaw skóry, włosów i paznokci, a witamina A – zawarta w wielu owocach i warzywach - utrzymuje i naprawia tkankę skórną. Brak tych witamin można łatwo zauważyć w wyglądzie skóry, włosów i paznokci.

Badanie wykazało, że szwedzcy pacjenci w wieku 70 lat i starsi mieli najmniejsze zmarszczki skóry w miejscu narażonym na działanie słońca spośród czterech badanych grup etnicznych. To przekrojowe badanie, w którym przeanalizowano zbiorcze dane z wykorzystaniem głównych grup żywności, sugeruje, że "osoby spożywającej więcej warzyw, oliwy z oliwek i jednonienasyconych tłuszczów i roślin strączkowych, ale mniej mleka / produktów mlecznych, masła, margaryny i cukrów miały mniej zmarszczeń skóry w miejscu eksponowanym na słońce. Z tego wniosek, ze spożywanie różnych zdrowych produktów i picie dużej ilości wody, aby skóra pozostała nawodniona, powinno pomóc ludziom poprawić wygląd ich skóry.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, trądzik nie jest spowodowany spożywanymi pokarmami. Chociaż wiele badań nie wykazało związku między dietą a trądzikiem, nowe badania sugerują, że może istnieć związek między dietą o niskiej glikemii a poprawą stanu skóry w trądziku. Badanie pacjentów z trądzikiem w wieku od 15 do 25 lat, którzy stosowali dietę o niskiej glikemii (25 procent energii z białka i 45 procent z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym) wykazało, że mieli oni zmniejszenie zmian trądzikowych w porównaniu do grupy kontrolnej, która spożywała dietę bogatą w węglowodany.Sugeruje to, że może istnieć związek pomiędzy ograniczaniem pokarmów bogatych w węglowodany w dietach pacjentów z trądzikiem a poprawą ich stanu skóry.

Z drugiej strony, niektórzy pacjenci z trądzikiem zauważyli, że niektóre pokarmy pogarszają ich objawy trądzikowe - szczególnie czekolada, tłuste jedzenie, napoje bezalkoholowe, orzeszki ziemne lub pokarmy bogate w tłuszcz.

Ankieta przeprowadzona przez National Rosacea Society wykazała, że najczęściej występującymi wyzwalaczami w trądziku różowatym są: alkohol (52%), pikantne produkty spożywcze (45%) i podgrzewane napoje (36%). Pacjenci z trądzikiem powinni także czytać etykiety w sklepie spożywczym i zachować ostrożność, jeśli chodzi o przyprawy, takie jak pieprz, curry, chili w proszku, a nawet salsa. Ponadto wiadomo, że pokarmy, takie jak wątroba, ocet, sos sojowy, produkty mleczne, niektóre owoce i warzywa, gorąca czekolada, cydr, kawa i herbata powodują nawroty u niektórych pacjentów z trądzikiem różowatym.
Kolejną przewlekłą chorobą skóry, która może być zaostrzona przez pokarm, jest egzema, która zwykle charakteryzuje się suchymi, czerwonymi i swędzącymi plamami na skórze. Żywność, o której wiadomo, że pogarsza objawy wyprysku to jajka, mleko, orzeszki ziemne, soja, pszenica i ryby, niektórzy pacjenci zgłaszają nawet, że czekolada, kawa, alkohol, pomidory i cukier mogą wywołać zaostrzenie.

Badania wykazały także, że łuszczyca może być wywołana przez intensywne picie alkoholu i jego spożywanie może nawet zahamować skuteczność leczenia łuszczycy.

Jeśli pacjenci mają jakiekolwiek pytania dotyczące sposobu, w jaki ich dieta może wpływać na zdrowie i wygląd skóry, powinni omówić swoje obawy z dermatologiem.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.