Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie alkoholu może zapoczątkować zmiany łuszczycowe

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Naukowcy z Brigham and Woman’s Hospital zbadali wpływ spożywania piwa na łuszczycę. Badaniom poddano ponad 80 tysięcy kobiet w weku 27-44 lat. Panie, co dwa lata wypełniały kwestionariusze, w których były pytania dotyczące rodzaju oraz ilości wypijanego alkoholu.
Analizy wskazały, że ryzyko pojawienia się łuszczycy u kobiet pijących alkohol było 72 proc. większe od prawdopodobieństwa zachorowania u kobiet niepijących. Jednocześnie przyjrzano się rodzajom wypijanych trunków. Okazało się, że u kobiet, które wypijały w ciągu tygodnia więcej niż pięć piw dziennie ryzyko zachorowania na łuszczycę było większe, niż u pań spożywających inne alkohole.
Zdaniem badaczy przyczyna może tkwić w metodzie powstawania piwa. W jego fermentacji wykorzystywany jest głównie jęczmień – źródło skrobi. Zaś w słodzie występuje gluten, który może u niektórych osób z łuszczycą wywoływać alergie i podrażnienia oraz przyczyniać się do ujawnienia łuszczycy.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.