Specjalizacje, Kategorie, Działy

Alergiom pokarmowym można zapobiegać w trakcie ciąży

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Kobiety, które w ciąży jedzą orzechy i warzywa mogą zminimalizować ryzyko powstania alergii pokarmowych u swoich nienarodzonych dzieci – donoszą amerykańscy badacze. Swoje sugestie ogłosili na łamach wydania JAMA Pediatrics.
W badaniu kohortowym wzięto pod uwagę dane dotyczące 8205 dzieci. Przeanalizowano grupę 308 pacjentów, u których zdiagnozowano alergię pokarmową. Blisko połowa - 140 przypadków, miała alergię na orzechy. Obserwacje zestawiono z pokarmem jedzonym przez matki w czasie ciąży.
Okazało się, że częstość występowania alergii na orzechy była znacząco niższa u matek niealergicznych, które w trakcie ciąży spożywały orzechy częściej niż pięć razy w miesiącu – w porównaniu do matek, które zjadały orzechy rzadziej, niż raz w miesiącu.
Zdaniem badaczy może to sugerować, że wczesny kontakt z alergenami zwiększa prawdopodobieństwo wytworzenia tolerancji, a tym samym, obniżenia ryzyka rozwoju alergii pokarmowej w dzieciństwie.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.