Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
123RF

Amatorzy jaj mają wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL)

Źródło: Marek Matacz/PAP
Redaktor: Iwona Konarska |Data: 14.06.2022
 
 
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych – donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.
Co prawda jaja zawierają sporo cholesterolu, ale też obfitują w różnorodne składniki odżywcze – przypominają naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie. Zwracają przy tym uwagę, że dotychczasowe badania dawały mieszane wyniki, jeśli chodzi o wpływ jaj na układ krążenia.

Obszerne chińskie badanie z udziałem aż pół miliona dorosłych ochotników, opublikowane w 2018 roku, wskazało jednak, że osoby jedzące średnio jedno jajko dziennie mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru niż ludzie jedzący jaja rzadziej.

Aby lepiej zrozumieć te zależności, zespół z Pekinu przyjrzał się temu, jak spożycie jaj wpływa na stężenie w krwi różnych substancji oddziałujących na układ krążenia.

– Tylko podczas kilku badań przyglądano się roli metabolizmu obecnego w osoczu cholesterolu w korelacjach między konsumpcją jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Chcieliśmy zapełnić tę lukę – mówi Lang Pan z Uniwersytetu Pekińskiego.

Naukowcy przeanalizowali stężenie 225 metabolitów we krwi prawie 5 tys. osób, z których 3,5 tys. miało schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Jak się okazało, osoby jedzące mniej jaj miały niższe stężenie korzystnych związków we krwi i wyższy poziom tych, które tętnicom szkodzą.

Amatorzy jaj mieli np. wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny (HDL), która wychwytuje cholesterol z naczyń krwionośnych.

– Nasze wyniki dostarczają możliwego wyjaśnienia, dlaczego umiarkowana konsumpcja jaj może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić zależności przyczynowo-skutkowe w działaniu lipidów i metabolitów na związki między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych – twierdzi prof. Canqing Yu z Uniwersytetu Pekińskiego.

Badacze zwracają uwagę, że np. chińskie zalecenia mówią o jedzeniu jajka dziennie, ale średnie spożycie jest niższe.

Polskie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej także uznaje jaja za ważny składnik diety.

Tytuł pochodzi od redakcji
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2022 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.