Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Antybiotykoterapia u dzieci podnosi ryzyko celiakii
Źródło: AK/www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)32507-7/fulltext
Autor: Alicja Kostecka |Data: 08.03.2019
 
 
podawanie antybiotyków w wieku niemowlęcym istotnie podnosi ryzyko wystąpienia celiakii o 26%, a stosowanie każdego kolejnego antybiotyku (niezależnie od jego rodzaju) może podnosić ryzyko o dodatkowe 8%.
Celiakia dotyka stosunkowo dużo osób, bo około 1% populacji. Wśród genetycznych czynników ryzyka najsilniejsze powiązanie występuje z regionem HLA DQ klasy II, jednak istnieje także wiele innych genów związanych ze schorzeniem. Ponadto obecne dane sugerują, że ryzyko wystąpienia choroby może być zwiększone poprzez nieprawidłowe wprowadzanie glutenu do diety; wpływ może także mieć skład mikrobioty jelitowej. Każda antybiotykoterapia, która jest dość często stowowana u niemowląt, modyfikuje skład mikrobioty, sprawdzono zatem, na ile wpływa ona na ryzyko powstania celiakii.

Duńsko-norweski zespół naukowców przedstawił na łamach The Gastroenterology wyniki badania obserwacyjnego, przeprowadzonego w latach 1995-2012 i obejmującego ponad 1,7 miliona dzieci, z czego u 3346 stwierdzono celiakię; obliczono ryzyko wystąpienia choroby przy stosowaniu antybiotykoterapii w 1. roku życia. Okazało się, że podawanie antybiotyków w wieku niemowlęcym istotnie podnosi ryzyko wystąpienia celiakii o 26%, a stosowanie każdego kolejnego antybiotyku (niezależnie od jego rodzaju) może podnosić ryzyko o dodatkowe 8%.

Powyższe badanie na ogromnej populacji sugeruje rozsądne stosowanie antybiotyków zwłaszcza u najmłodszych pacjentów. Warto pamiętać, że sporą część infekcji w wieku niemowlęcym stanowią infekcje wirusowe, w których nie ma potrzeby stosowania antybiotyków, dlatego nie powinny być one nadużywane - mogą bowiem przynieść więcej strat niż korzyści.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2019 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe