SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Błędy dietetyczne większym „mordercą” niż palenie
 
Działy: Aktualności
10 mln zgonów na świecie idzie na konto złego odżywiania. 7,1 mln na konto palenia tytoniu. A według najnowszych badań, co piąty zgon na świecie spowodowany jest złą dietą.
- Najbardziej szokującą konkluzją badania stanu zdrowia populacji ziemskiej jest stwierdzenie naukowców, że nieprawidłowe odżywianie było w roku 2016 decydującym czynnikiem co piątego zgonu na świecie – pisze Onet.

Wyniki badań opublikowane w fachowym czasopiśmie medycznym "The Lancet" wykazują, że ryzyko zgonu wzrasta przy odżywianiu z niedoborem produktów z pełnego przemiału, bez orzechów, owoców i ryb, za to z przewagą w diecie produktów mięsnych.

Niewłaściwe odżywianie jest przyczyną nadwagi, wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi i wysokiego ciśnienia – ostrzegają naukowcy. Te cztery dolegliwości należą do 10 najczęściej występujących czynników ryzyka, odpowiedzialnych za przedwczesną śmierć.

Jak stwierdzono, w roku 2016 na całym świecie większość ludzi zmarła na dolegliwości sercowe (9,5 mln) – zawały serca i inne choroby wieńcowe, które w wielu krajach występują coraz częściej. Podobnie jak cukrzyca, w której wyniku w ubiegłym roku zmarło 1,4 mln osób. Jest to wzrost o 31 proc. w ciągu ostatnich 10 lat. Szczególnie negatywną rolę odgrywa palenie tytoniu – stwierdzili badacze. Papierosy i inne wyroby tytoniowe były w roku 2016 pośrednią przyczyną zgonu 7,1 mln osób, czyli 5-krotnie więcej niż cukrzyca.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2017 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe