SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Częstość występowania celiakii u pacjentów z anemią z niedobory żelaza
 
Z powodu celiakii cierpi około 1% pacjentów w Świecie Zachodnim. Zapalenie w obrębie jelita cienkiego prowadzi do atrofii kosmków co może być przyczyną zaburzenia wchłaniania mikroelementów, w tym żelaza. Obecnie zaleca się, aby pacjentów z idiopatyczną anemią z niedoboru Fe badać pod kątem obecności celiakii.
Na łamach Gastroenterology zespół pod kierownictwem Mahadeva opublikował wyniki metaanalizy dotyczącej częstości występowania celiakii u osób z anemią z niedoboru żelaza. Autorzy przeanalizowali 18 badań, obejmujących łącznie 2998 pacjentów z Wielkiej Brytanii, USA, Włoch, Turcji, Iranu i Izreala. W badaniach częstość celiakii wśród pacjentów z anemią z niedoboru żelaza wynosiła od 1,8 do 21,3%.

Wyniki metaanalizy wskazały, że 1 na 31 pacjentów z anemią z niedoboru żelaza, cierpi na celiakię (potwierdzoną biopsją), przy czym częstość występowania celiakii nie zależała się od grupy wiekowej (<18 r.ż. vs. powyżej 18 r.ż.), proporcji płci w badanej grupie. Obecnie towarzystwa naukowe nie zalecają screeningu populacyjnego w celu wykrycia celiakii, natomiast wyniki Mahadeva i wsp. silnie przemawiają za przeprowadzaniem diagnostyki celiakii u pacjentów z idiopatyczną anemią z niedoboru żelaza.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe