Specjalizacje, Kategorie, Działy

Czynniki dietetyczne mogą wpływać na rozwój CRC

Udostępnij:
Zgodnie z wynikami badań, czynniki związane z dietą, w tym spożycie błonnika i alkoholu są związane z rozwojem lub profilaktyką raka jelita grubego.
Naukowcy zbadali związek wzorców żywieniowych, grup żywności, napojów, makroskładników i mikroelementów z występowaniem CRC. Doświadczenie obejmowało tylko metaanalizy prospektywnych badań obserwacyjnych z projektem badania kohortowego. Następnie naukowcy ocenili dowody, jako przekonujące, wysoce sugestywne, sugestywne, słabe lub nieistotne.

Zidentyfikowano 45 metaanaliz obejmujących 109 powiązań między czynnikami dietetycznymi a CRC. Spośród badań, 35 było nominalnie statystycznie istotnych, podczas gdy 17 skojarzeń wykazało dużą niejednorodność, a 11 miało niewielkie efekty badawcze.

Według naukowców, wyniki badań pięciu (4,6%) grup miało przekonujące dowody, dwóch (1,8%) było wysoce sugestywne, 10 (9,2%) było sugestywnych, 18 (16,5%) było słabych, a 74 (67,9%) nie miało oczywistych wniosków.

Naukowcy znaleźli przekonujące dowody na związek między spożyciem czerwonego mięsa (wysokie lub niskie) a alkoholem (cztery lub więcej drinków dziennie w porównaniu z zerowymi lub okazjonalnymi drinkami) z występowaniem CRC. Ponadto odkryli odwrotną zależność między wyższym a niższym spożyciem błonnika pokarmowego, wapnia i jogurtu z ryzykiem CRC. Te skojarzenia pojawiły się po analizach wrażliwości.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.