SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Kiszona kapusta na zdrowie!
 
Działy: Aktualności
Dbajcie o jelita!” apelują lekarze rodzinni w Krakowie na XVII Kongresie Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce. Flora bakteryjna jelit ma ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Zaburzenia drobnoustrojów w jelitach mogą prowadzić do wielu poważnych chorób, w tym m.in. chorób jelit takich jak zespół jelita nadwrażliwego, nieswoistych zapaleń jelit, biegunek infekcyjnych, alergii pokarmowych, otyłości, a nawet zaburzeń pamięci.
Florę bakteryjną naszych jelit stanowi około 200 trylionów komórek, a więc znacznie więcej, niż liczba komórek całego ludzkiego ciała. Każda osoba ma swój własny, indywidualny skład drobnoustrojów zwany microbiotą, który może zmieniać się jednak pod wpływem takich czynników jak wiek, stosowana dieta, stres, występowanie niektórych chorób, czy też przyjmowanych leków. Szczególne spustoszenie dla flory bakteryjnej jelit mają często zażywane antybiotyki, po zastosowaniu, których jelito długo może nie powracać do normalności.
Zaburzenia składu flory jelita powodują uszkodzenie jego błony śluzowej, a uwolnione w ten sposób toksyny wiążą się z taki chorobami jak m.in. przewlekłe zapalenie jelit, alergie pokarmowe, otyłość, cukrzyca, a także autyzm i depresja. Według najnowszych doniesień naukowych mogą też mieć związek z chorobami metabolicznymi.
Czynnikiem usprawniającym prace jelit są probiotyki, które oddziaływają nie tylko na przewód pokarmowy, ale także m.in. na mózg, gardło, skórę, stawy i układ moczowy oraz układ odpornościowy naszego organizmu.
- Probiotyki to pożyteczne bakterie, które pacjenci znają, głownie dzięki temu, że lekarze zalecają je gdy zażywamy antybiotyki. Jednak zakres ich zastosowania jest znacznie szerszy i ma wpływ na zdrowie całego organizmu. Nawet nie zdajemy są sprawy jak uszczelnione właściwą florą jelito zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych patogenów i związków po całym organizmie – mówi dr med. Małgorzata Palka z Zakładu Medycyny Rodzinnej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Dla zdrowia jelit powinniśmy w diecie unikać nadmiaru łatwo fermentujących węglowodanów, w tym m.in nadmiaru mleka, jabłek, brzoskwiń, słodzonych jogurtów i maślanki, a częściej sięgać po bardziej przyjazne dla jelita warzywa, marchew, pomidory, mleko ryżowe, czy truskawki.
Doskonałym źródłem naturalnych probiotyków są także kiszona kapusta, kwas chlebowy, czy też jogurty naturalne.
O tym czy nasze problemy zdrowotne mogą mieć związek z zaburzeniami flory bakteryjnej jelit najlepiej spytać naszego lekarza rodzinnego. Z jego pomocą możemy ustalić właściwe metody zapobiegania i leczenia schorzeń jelit, oraz by poprawić odporność całego organizmu.
Zgromadzeni na krakowskim Kongresie lekarze rodzinni z całej Polski doskonalą swoją wiedzę w leczeniu chorób jelit.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2017 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe