Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Nowe czynniki ryzyka rozwoju chorób zapalnych jelit

Źródło: Journal of Crohn`s and ColitisOpracowanie: lek. med. Mikołaj Kamiński
Autor: Justyna Daniliszyn |Data: 21.12.2020
 
 
Zespół badaczy z Uniwersytetu w Groningen w Holandii przeprowadził analizę czynników środowiskowych, które mogą być związane z rozwojem chorób zapalnych jelit.
Badacze wykorzystali dane 674 pacjentów z chorobami zapalnymi jelit i dobranej pod względem płci i wieku grupy kontrolnej składającej się z 1348 zdrowych osób. Naukowcy uzyskali dane na temat czynników środowiskowych wykorzystując własny zwalidowany kwestionariusz Groningen IBD Environmental Questionnaire, który charakteryzował kilkaset potencjalnych czynników środowiskowych. W badaniu wykorzystano model regresji logistycznej.

Na podstawie zebranych danych zidentyfikowano cztery nowe czynniki środowiskowe: zdarzenia życiowe związane z przeżyciem silnego stresu (choroba Leśniowskiego-Crohna [ChLC]: OR=2,61; wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG): OR=2,92), ogólnie wysokie nasilenie stresu (ChLC: OR=2,29; WZJG: OR=2,67), nadwrażliwość oskrzelowa (ChLC: OR=3,04; WZJG: OR=2,36). Konsumpcja alkoholu była związana z mniejszym ryzykiem (ChLC: OR=0,40; WZJG: OR=0,43). W przypadku samej ChLC innymi czynnikami ryzyka były: palenie przez matkę w ciąży (OR=1,89), alergie (OR=2,66), nadwrażliwość na białko mleka krowiego (OR=5,87). Zmniejszone ryzyko obserwowano u osób posiadających partnera seksualnego (OR=0,53). W przypadku WZJG neurotyzm był związany ze zwiększonym ryzykiem (OR=1,32), zaś pokrycie powierzchni w domu dywanami z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby (OR=0,57).

W opisywanym badaniu zidentyfikowano dziesięć nowych środowiskowych czynników ryzyka chorób zapalnych jelit. Większość z tych czynników była związanych z natężeniem stresu oraz reakcjami nadwrażliwości.

OR – Odds Ratio (pl. iloraz szans)
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2021 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe