Specjalizacje, Kategorie, Działy

Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego - czy oznaczanie mleczanów bywa pomocne?

Udostępnij:
Pomiar mleczanów może okazać się bardzo pomocnym narzędziem selekcji pacjentów z ostrym krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego, jednakże wszelkie wątpliwości rozwieją dopiero kolejne, większe, wieloośrodkowe badania, których wyniki poznamy w przyszłości.
Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego bywa stanem zagrożenia życia. Początkowa decyzja o sposobie leczenia jest podejmowana na podstawie klasyfikacji pacjentów do grupy niskiego i wysokiego ryzyka. Badacze z University of Arizona College of Medicine postarali się o dostarczenie testu, mającego stanowić triage dla tej grupy chorych.

Naukowcy ocenili, czy obecność mleczanów we krwi przy przyjęciu na oddział ratunkowy jest czynnikiem predykcyjnym potrzeby interwencji terapeutycznych. Przeprowadzono jednoośrodkowe, retrospektywne, przekrojowe badanie obejmujące pacjentów w wieku powyżej 18 lat (w badaniu wzięło udział 1237 osób). Wykazano, że w grupie chorych z poziomem mleczanów > 2,0 mmol/l około trzykrotnie częściej zachodziła potrzeba hospitalizacji na oddziale intensywnej opieki medycznej. Ponadto, tak wysokie stężenia wiązały się z 3,5-krotnie zwiększoną koniecznością przetaczania koncentratu krwinek czerwonych i 1,5-krotnie częstszymi interwencjami endoskopowymi.

Pomiar mleczanów może okazać się bardzo pomocnym narzędziem selekcji pacjentów z ostrym krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego, jednakże wszelkie wątpliwości rozwieją dopiero kolejne, większe, wieloośrodkowe badania, których wyniki poznamy w przyszłości (oby niedalekiej).
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.