SPECJALIZACJE GASTROENTEROLOGIA
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
Pomiar glukozy na czczo pozwala oszacować czas trwania i zaawansowanie raka trzustki
 
Jednym z objawów raka trzustki jest pojawienie się hiperglikemii lub rozwinięcie cukrzycy. Co ważne, wystąpienie zaburzeń glikemii zwykle pojawia się przed postawieniem rozpoznania guza trzustki. W tym kontekście badacze z Mayo Clinic przeprowadzili analizę retrospektywną pomiarów glikemii na czczo u pacjentów u których rozpoznano gruczolakoraka trzustki.
Gruczolakorak trzustki jest nowotworem, który ze względu na późne występowanie objawów, jest najczęściej rozpoznawany w stadium zaawansowanym, sprawiając, że jest to jeden z nowotworów o najkrótszym czasie 5-letniego przeżycia.

Analiza objeła dane z hrabstwa Olmsted 2000-2015 i dane rejestru guzów Mayo Clinic z 1976-2017. Głównym celem analizy było oszacowanie czasu trwania obecności inwazyjnego gruczolakoraka trzustki przed postawieniem diagnozy. Oszacowanie tego okresu przeprowadzono na podstawie statystycznie istotnego wzrostu glikemii przed postawieniem rozpoznania.

W okresie 36 do 30 miesięcy przed diagnozą guza, u pacjentów stwierdzono znaczący wzrost glikemii w porównaniu z grupą kontrolną, która nie zachorowała na raka trzustki. Wzrost glikemii był niezależny od obecności cukrzycy w tej grupie chorych oraz od możliwości resekcyjnych guza. Poziomy glikemii na czczo miały dodatni związek z objętością guza. Obecność guza niskozróżnicowanego była związana z większym stężeniem glukozy na czczo niż guzy o wysokim lub umiarkowanym stopniu zróżnicowania o tej samej objętości. U pacjentów u których dokonano resekcji guza (całkowitej lub częściowej) odnotowano istotnie statystycznie spadek stężenia glukozy na czczo.

Wyniki analizy wskazują, że hiperglikemia oraz wystąpienia cukrzycy typu 2 może być pierwszym objawem wczesnego guza trzustki i wskazówką do podjęcia diagnostyki onkologicznej.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2018 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe