Specjalizacje, Kategorie, Działy

Probiotyki w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Udostępnij:
Działy: Varia Aktualności
Z badania opublikowanego w Clinical Castroenterology and Hepatology, oficjalnym czasopiśmie American Gastroenterological Association wynika, że probiotyk boulardii Saccharomuces (S. boulardii) nie zapobiega nawrotom klinicznym u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Probiotyki, to środki bezpieczne, popularne i tolerowane przez organizm. Jednak jak dowodzi najnowsze doświadczenie, drożdże S. boulardii nie mają żadnego znaczącego działania zdrowotnego w przypadku osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego – Crohna, będącą w stadium remisji.
Eksperyment badawczy zrealizowany metodą próby podwójnie ślepej z użyciem placebo wykazał bowiem, że probiotyczne drożdże S. boulardii nie są skuteczne jako prewencja u chorych z umiarkowanie ciężką chorobą, u których doszło aktualnie do remisji po zastosowaniu terapii steroidami lub salicylanami. Pod upływie 12-miesięcznych obserwacji, u 50 proc. chorych doszło do nawrotu choroby: u 47,5 proc. z grupy zażywającej probiotyk i u 53,2 proc. z grupy przyjmującej placebo.
Naukowcy planują już kolejne badania w celu określenia potencjalnej skuteczności terapeutycznej probiotyków w leczeniu innych chorób zapalnych jelita grubego, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zapalenie zbiornika jelitowego.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.