GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Prof. Leszek Paradowski: Nie dajmy się zwieść negatywnym przekazom na temat glutenu

Udostępnij:
Gluten zawsze należy wykluczyć w przypadku celiakii objawowej, ale bez diagnostyki w tym kierunku nie warto słuchać dietetyków, którzy radzą pozbyć się glutenu - mówi prof. Leszek Paradowski z Uniwersytetu Medycznego we Wrocłąwiu.
Pszenica obecna jest w pożywieniu od wielu tysięcy lat i przyczynia się do określonej flory bakteryjnej w jelitach. Rzadko mamy do czynienia z problemami natury medycznej. Najlepiej sprzedającymi się książkami są poradniki dietetyczne, a prezentowane w nich są często sprzeczne poglądy.

- Nieuzasadnione jest przypisywanie wszystkich nieszczęść świata glutenowi - mówi prof. Leszek Paradowski. - Za pszenicą przemawia zawartość witamin i minerałów. Jeśli jej się pozbywamy to sobie szkodzimy. Gluten zmniejsza o kilkanaście procent ryzyko cukrzycy - dodaje.

Rozmowa Marty Koblańskiej z Leszkiem Paradowskim do obejrzenia poniżej:

PTMR 18 - Leszek Paradowski from Termedia Videos on Vimeo.

 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.