Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 
123RF

Przetworzone jedzenie może sprzyjać problemom psychicznym

Źródło: Marek Matacz/PAP, DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980022001586.
Redaktor: Monika Stelmach |Data: 31.08.2022
 
 
Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe przyczyny to niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.
Jeśli ktoś lubi słodkie napoje czy pakowane przekąski, dobrze zrobi, jeśli przemyśli ich regularne kupowanie – sugerują naukowcy z USA. Bo choć takie produkty są wygodne w użyciu, to ze względu na zastosowane liczne fizyczne, biologiczne i chemiczne procesy przetwarzania, ich wartość odżywcza może pozostawiać sporo do życzenia. Zawierają one zwykle różnego rodzaju dodatki, takie jak barwniki, aromaty, emulgatory. Już wcześniejsze badania wiązały spożycie takich produktów z depresją.

Zespół z Florida Atlantic University przeanalizował dane na temat ponad 10 tys. dorosłych Amerykanów, aby dokładniej sprawdzić związki między jedzeniem i stanem psychiki. Znaleźli wyraźną zbieżność. Okazało się, że osoby, które jadły najwięcej wysokoprzetworzonej żywności, miały znacznie więcej psychologicznych problemów niż jedzące jej najmniej. Na przykład częściej doświadczały objawów łagodnej depresji, miewały psychologicznie „gorsze dni” oraz odczuwały zdenerwowanie. Znacząco mniej z nich informowało przy tym, że w zasadzie nie miewa „złych dni”.

Zdaniem naukowców wyniki te można uogólnić nie tylko dla amerykańskiej populacji, lecz także innych zachodnich krajów.

– Ultraprzetworzona żywność ma małą wartość, a wysoką zawartość kalorii. Zawiera bowiem dużo dodanego cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a przy tym niewiele białka, błonnika, witamin, mikroelementów i fitosubstancji – podkreśla dr Eric Hecht, współautor opracowania opublikowanego w piśmie „Public Health Nutrition”.

– W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia zaklasyfikowano jako żywność wysokoprzetworzoną i dostarcza 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów. Biorąc pod uwagę skalę jej wykorzystania oraz oddziaływania, nasze badanie ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego – dodaje ekspert.

Powołując się na dane National Institute of Mental Health, naukowcy zwracają uwagę, że aż 1 na 5 dorosłych mieszkańców USA cierpi na jakąś psychiczną chorobę, np. depresję, czy zaburzenia lękowe. Takie schorzenia należą do głównych przyczyn życia w złym stanie zdrowia, niezdolności do pracy, a nawet śmierci.

Odpowiednie żywienie, być może mogłoby przynajmniej częściowo pomóc – wynika z nowych badań. – Dane zdobyte w tym badaniu wnoszą kolejne, ważne informacje w obliczu coraz większej liczby dowodów na szkodliwe działanie ultraprzetworzonej żywności na zdrowie psychiczne. Potrzebne są analityczne, epidemiologiczne badania, aby sprawdzić wiele hipotez stworzonych na podstawie tych niezwykłych danych – stwierdza jeden z autorów, prof. Charles H. Hennekens.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
facebook linkedin twitter
© 2022 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.